äntligen!

Wow horrni! Det har kommit en dom mot Chevron/Texaco, som star bakom oljeforgiftningen av ecuadorianska Amazonas. I forrgar kom Moises till oss och berattade. Forst fattade jag inte riktigt vad som hant, pga av byrakratord som inte ingar i min spanska vokabular.

Igar kom en representant for FDA (front till Amazonas forsvar) till byn och holl i en liten forelasning. Han pratade om att detta ar en forsta seger i den langa kampen mot rattvisa. Domen var ju positiv, javisst, men endast med en brakdel av den summa som behovs. Naturen maste stadas upp, det ska ordnas dricksvatten at befolkningen, alla cancersjuka ska fa ersattning och det behovs aven kulturella projekt for de nationaliteter vars identitet har stympats. Till detta behovs alla de 200miljarder som var det ursprungliga kravet. Planen ar alltsa nu att overklaga och ta fallet vidare till nasta instans.

Min reflektion ar att FDA och ADAT (forsamling for de  som drabbats av Texaco) ar gedigna, seriosa organisationer som tar sina uppgifter pa allvar. Bada aker runt till de byar dar de finns befolkning som farit illa av oljespill och haller i workshops for att informera manniskorna om hur malet avancerar och vad de har for rattigheter. Allt for att de stora foretaget och juristerna med sina stora ord inte ska luras for egen vinning, sasom det brukar vara.

Det ska bli spannande att se vad som hander nu. Nasta vecka ar det ett stort mote i Coca, vi hoppas pa fler framsteg!

Las garna mer har:  http://latinamerikagrupperna.se/pressmeddelande-varldens-storsta-miljodom-lage-for-ap-fonderna-att-agera

Pa aterseende!
/Lotten


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0