En liten uppdatering fran tigerkullen.

Har precis kommit tillbaka fran en helg ute i ett par byar som ligger ganska isolerade ute i djungeln. Efter bussens slutstation vantade over en timmes vandring pa en lervag (i tropiskt regnovader..!) som gick upp och ner och fram och tillbaka. Men naturen var haftig och vi anvande stora blad som paraplyer. De som inte hade vattentata skor som jag gick barfota i leran. Var dar for att vara med pa min organisations (FEPIO)  mote med byn. Det finns en lag har i Ecuador som tillater indianbyar att ha egna rattegangar om de har en organisation i ryggen (vilket ar en stor del i FEPIOS arbete) sa vi satt med och lyssnade och larde om hur rattvisa skapas pa Kichwa. Hannes var magsjuk sa blev renad av en Shaman och jag holl i en “charla” om Kommunikation. Ett av jobben som det ar tankt att vi ska hjalpa till med under var praktik ar just att skapa en kommunikationsplan for organisationen, sa vi forsoker analysera dagslaget just nu. Kanns kompliserat. Det ligger inte i Kichwakulturen att lasa, sa de vill helst ha information som de kan lyssna eller se bilder. Det finns for det mesta ingen mobiltackning i byarna och absolut inget postnat som racker dit. Vi borjar fundera pa transmitradio…


Jobbar ocksa med ett sopprojekt i byn vi bor i. Vi uppmarksammade soporna pa en gang nar vi kom hit, egentligen i hela landet. Folk slanger sopor precis overallt. Inte bra for naturen sa vi, och tog tag i problemet. Vi har varit pa mote med borgmastaren, pratat med miljoavdelningen och skrivit en formell ansokan om sophamtning och nu har det borjat handa grejjer. I torsdags holl vi en forsta “taller” – forelasning – om sopors inverkan pa miljon tillsammans med en kommunalanstalld som pratade om sophanteringen inom kommunen. Sedan gjorde alla en kraftanstrangning och vi stadade tillsammans upp pa den allmanna platsen i byn.Vi har bestamt att kommunen ska komma och hamta icke organiskt skrap en gang i manaden och att varje hus ska bygga sin egen kompost. Langre fram ska vi ocksa forsoka borja sortera skrapet.


Andra nyheter ar ju som ni kanske sett innan att var tigerfamilj ska utokas till 3! Benjamin kommer hit imorgon bitti sa da ska vi valkomna honom med oppna armar! Vi tror det kommer kunna bli superbra det har!


Om jag inte skriver igen innan den 24:e far jag passa pa att onska er en riktigt god jul dar hemma i Sverige ocksa! Har hort talas om temperaturer under 20 strecket…Harligt!
Har skiner den riktiga svenska julen med sin franvaro lika mycket som solen.

God Jul och Gott nytt ar!

Anna


Ecuadors skatt

Forra helgen var jag som sagt vid kusten, en natts skumpig bussfard ner langs vastra sidan av bergen. Da jag anlanda till Huallaquillas, en liten kuststad vid gransen till Peru, var det som att komma till ett helt annat land. Da jag tog mina forsta buss-stela steg, sop jag in en for mig okand luft, beskadade ett okant folk, ett annat samhalle och en annan kultur an den jag just nu lever i. I Huallaquillas var luften varm, men samtidigt ganska torr. Gatorna var kantade av spartanska gatukok som alla serverade delikata ratter av bland annat farsk fisk och skaldjur med mangder av koriander. Sma vagnar med olika typer av hemgjorda drycker med skrikande forsaljare stod ocksa utplacerade lite varstans. Cykeltaxierna tavlade om tankbara kunder med taxibilarna. Overallt var det liv och rorelse, i gamforelse med Saraguro dar folket ar ganska stillsamma och lite reserverade. I Huallaquillas ropade alla pa varandra kors och tvars och ibland fick man en latt knuff av en axel man kolliderat med. For varje meter mina steg bar mig fick jag nya fantastiska koperbjudanden.

Vi akte vidare mot Chacras, dar ett ungdomsmote holls.Har besokte vi mango-, kakao-, och bananplantage. Jag har aldrig atit sa mycket mango i hela mitt liv. Det var fantastiskt gott anda fram till jag blev illamaende. Kakaobonorna vaxte som i en brun, hard papaja. Vi skarde upp frukten och sog pa bonorna som var sota sa lange man inte bet i den kakaobittra karnan.
Eftersom vi var sa nara Peru kande vi oss tvugna att passera floden som skiljer landerna at, och kolla in bilarna med de peruanska nummerplatarna.

En del av Ecuadors enorma skatt ligger i dess fantastiska naturrikedom. Det racker att fardas nagra fa timmar ner for bergen at oster sa ar jag i djungeln, at vaster kusten. Men Galápagos unika natur har Ecuador fyra vitt skillda regioner. Haftigt!

/Elisabet

Tack och adjö till Machala och FOPO!

Efter drygt 2 månader i Machala med FOPO, så har vi tillsammans med FENOCIN och SAL (Latinamerikagrupperna) bestämt oss för att byta organisation. Detta efter en del problem vi stött på i organisationen och mellan dess  medlemmar. Vi är såklart ledsna att behöva lämna vårt liv här i Machala men samtidigt tror och hoppas vi på att vi kommer få en bättre praktik någon annanstans.
Det tråkigaste är att vi ska dela på oss; jag ska åka upp till Liza och Clemens i Chucaple och Benjamin ska till Anna och Hannes i La loma del tigre. Detta betyder att det kommer att bli ett praktikantpar mindre och 2 par kommer att utökas till 3. Vi är helt säkra på att vara compañeros i Chucaple respektive La loma del tigre kommer att hälsa oss varmt välkommna!
Se upp här kommer vi!Mot nya äventyr!
Varma kramar från Sandra och Benjamin


Bananas, bananas, bananas

Som ni kanske förstått befinner vi oss i världens "banan-huvudstad", som man brukar kalla Machala och El Oro. Bananodlingarna går inte att missa, vart du än tar dig har du jättelika bananplantage kring dig, de flesta är till för export.
Vi har besökt ett flertal bananodlingar, med stora som små producenter.


Bananplantage

Idag var vi på en gigantisk bananodling, ägaren heter Servio Serrano och räknas som en av de största och rikaste i regionen; hans företag äger hela 3 000 hektar mark och används för odling av bananer, som med en etikett av märkena; Chiquita, Bonanza eller Del Monte exporteras. Och vem vet, någon av dessa bananer kanske just nu ligger i din fruktskål, chansen är stor då Ecuador är världens största exportör av bananer.
Vid 80 års ålder är Servio Serrano fortfarande en riktig affärsman, han började litet och under årens lopp har han utökat sina ägor. Totalt har han nu mellan 400 och 500 anställda, som var och en ingår i en arbetsgrupp för t.ex. administration, vattningsansvarig, chauför, agronom, vakt, kontrollant och de som utför det hårdaste jobbet; arbetarna ute på bananodlingarna.

På varje 50 hektar arbetar 20 personer, de börjar klockan 7 på morgonen och arbetar fram till klockan 16. De tjänar mellan $60-80 i veckan. Efter en mognadsprocess på 9 månader och ett flertal besprutningar (närmare bestämt var 18 dag) tar man ner bananstocken. Arbetarna jobbar i par;  med hjälp av en lång pinne med en kniv längst fram skär den ena av bananstocken och under står den andra med en slags madrass på axlen och tar emot bananstocken som väger ca. 80 kg. Sedan krokar man fast bananstocken i en slags kedja på en transportlina, för varje omgång av förflyttning får det plats 20-25 bananstockar. Dessa förflyttar en tredje person gående genom att dra de efter sig fram tills förpackningplatsen, och tro mig det är inget lätt arbete, jag har testat!
Sandra som drar bananer


Vid första anhalten tar man av den (oftast) besprutade plasten som har skyddat frukten mot insekter, sedan dras bananstockarna vidare på linan för att tvättas och delas i stora klasar med bananer. Klasarna slängs i en bassäng med vatten och kemikalier, därefter med hjälp av kniv gör man klasarna ännu mindre, de läggs på våg och sedan besprutas de en sista gång. Etiketter klistras på och klasarna läggs i kartonger. Redan samma dag eller kommande dag skeppas bananerna ut i Puerto Bolivar här i Machala, 22 dagar senare är de framme i Europa; gula och lagom mogna  -mycket tack vare allt besprutningsmedel.Arbetare pa plantage


Arbetare vid forpackningsplatsen


Flera gånger tror jag vi alla hört om hur dåliga arbetsförhållandena på plantagen är. Arbetarna påverkas, insjuknar och vissa blir sterila av kemikalierna som används. Det slitsamma och enformiga arbetet ute på odlingen då man bär och drar flera hundra kilo efter sig per dag resulterar i skador för kroppen. Men enligt en av Servio Serrano´s anställda agronomer använder man nästan inga kemikalier alls, bara de allra nödvändigaste... 
Vi talade om arbetsförhållandena och han menade att arbetarna är vana och att de inte alls tar de skador som människor försöker måla upp. Jag konstaterade att han snackade bullshit och när han började prata om att kapitalismen var den enda vägen för Ecuador att utvecklas förstod jag varför landet ser ut som det gör när personer med mycket pengar är de som haft (har?) makten.

Glöm inte bort de ekologiska bananerna som ska vara "mindre dåliga", gör ett medvetet val när du handlar!


//Sandra


Klimatreflektion från Ecuador

I Köpenhamn pågar just nu det viktiga klimatmötet. Antar att det inte undgår någon dӓr hemma och att det ӓr stort fokus i media. Men hӓr i Ecuador ӓr vetskapen om vad som sker i Köpenhamn inte stor. Tex förra helgen på ungdomsmötet (med många vuxna) i Chacras så frågade förelӓsaren publiken (ca 80 pers) om dom visste vad som pågår i Köpenhamn. Var endast 8-10 personer som rӓckte upp handen och av dessa var kanske 7 av oss svenska praktikanter. Även min bror som jag bor med som går sista året på högstadiet med naturӓmnen som extraval hade hört talas om det men det var inget dom pratade om i skolan eller så. Detta är två exempel på hur lågt intresset och kunskapen ӓr om detta hӓr I Ecuador just nu. Men det ӓr klart att Ecuadors ansvar för klimatförandringen inte ӓr lika stor som Sveriges och ӓven konsekvenserna av ett kommande avtal ӓr inte lika stora då Ecuador inte har lika stora utslӓpp som Sverige. En  annan anledning till det låga intresset tror jag ӓr att istӓllet för att se på nyheter och få kunskap om klimatet så jobbar och kӓmpar man för att leva och få mat för dagen. Det kӓnns som en ganska sund prioritering att kӓmpa för mat för dagen istӓllet för att sina barnbarn ska få ett bra liv och klimat på denna planet I framtiden. Så förutsӓttningarna är ju vӓldigt olika och detta gör ju våran kamp i nord och Sverige ӓnnu viktigare.

Men vilka ӓr det egentligen som påverkas av klimatförӓndringen?
Vi rika i nord som gör utslӓppen men som har pengar att kunna förӓndra och kanske leva med en viss klimatförӓndring eller dom i syd som redan lever i eller på kanten till fattigdom? Dӓr ӓnnu en torka gör att man kanske inte klarar sig med den mat man har. För just nu ar det extrem torka i Ecuador och enligt klimatexperterna så ӓr det ett exempel på vad som kommer att ske mer I framtiden med den vӓntade klimatförӓndringen. Dom torra platserna på jorden blir torrare och våtare platser blir våtare.  Nu ӓr det vӓrsta torkan i Ecuador på 40 år och skördar har torkat ut och vattnet sinar i vattenkraftverken vilket leder till energibrist och staten får stӓnga av strömmen då och då för att spara på energin. Om denna torka är ett exempel på det som komma skall eller ett bevis på ett redan förӓndrat klimat så ӓr det om inte redan försent vӓldigt bråttom med aktioner mot ett förӓndrat klimat.  En bra möjlighet att göra dessa aktioner finns ju just nu i och med mötet i Köpenhamn. Såvi får hoppas att våra politiker slår sina kloka huvuden ihop nu i dagarna i Köpenhamn och får till ett bra avtal. Som kan stoppa denna klimatförandring. Annars vӓntar mer torka och hunger för ett redan torrt och hungrigt Ecuador.


/Benjamin Selling 


Fran Palmer till Bananer och tillbaka!

Chucaple ar sig likt efter en helg nere i sodra Ecuador, Chacras. Nar jag vaknade pa bussen efter ett antal timmar sa hade banan plantorna bytts ut mot palmerna och jag forstor att vi var tillbaka i Esmeraldas! En intressant skillnad. Men nu forstar jag att Ecuador ar ledande i banan export. 

Denna veckan ska vi satta oss in i odlingen och produktionen av Palm Africana. Vi ska besoka stora plantage och fariker men aven prata med sma brukare ocksa. Ska bli valdigt intressant. 
Vi ska aven prata med ungdomsgruppen om varat utbyte med Cotacachi. Ja, det blir av! Den 16 Januari ska 5-6 ungdommar och vi aka till Sara och Sara i bergen for en helg. Prata och disskutera genus, fordommar och andra intressanta saker. Vi ska trana ihop en dans och en presentation av Chucaple som vi ska visa upp. Hoppas att det blir en givande helg for oss alla! 

For ovrigt sa mar jag och Clemens bra, vi spelar Monopol for fullt om kvallarna. Borjar kanna mej riktigt hemma nu! :)

/ LizaUngdomsmöte i El Oro!

Lagom till Lucia anordnade våran organisation FOPO ett ungdoms evenemang för alla FENOCIN's basorganisationers ungdomsrepresentanter i Chacaras, El Oro. Mötet var bland annat tillför att de ecuadorianska praktikanterna som var i Sverige skulle få chans att presentera sina 3 månder som dom spenderade i Sverige. Det var mycket roligt att träffa dom igen och det verkar som dom var riktigt nöjda med sin vistelse i Sverige. Kul att höra! Även vi svenska praktikanter gjorde en liten presentation om oss och kursen vi läser pa Sörängen och vad vi ska göra när vi åker tillbaka till Sverige. Under helgen fick ungdomsrepresentanterna framföra sina åsikter, ideer och förslag för att starka de ungas röster och engagemang inom FENOCIN. Under fredags kvällen hade vi Noche Cultural med julklappsutdelning, teater och dans från de olika provinserna. Jag och Benjamin fick visa våra talanger i en El Oro-dans. Vi svenskar bjöd på ett hederligt Luciatåg och bugg. Sista dagen deltog vi i en workshop om Vía Campesina/CLOC och några av by-borna bjöd med oss svenskar för att visa sina odlingar; Chacaras är ett riktigt fruktparadis! På lördagskvällen med magarna fulla av frukt sa vi adjö och önskade varandra en riktigt God jul!

Glad Lucia och Kram!
Sandra & Benjamin

Flor, Saritorna och Martha

Dans från Saraguro med Elisabeth och Hanna

Luciatåget

Dans från El Oro med Sandra och Benjamin

Bilder fran Saraguro!Amazonas!


Amazonas!


Vyn fran min by!


Vattenfall nara min by

En Señora med sina far i min bu Tamopamba


Señora Luz- Maria, som jag bor hos

/Elisabet

Grishuvuden och leatherfaceJag har funderat över inställningen till kött här. På marknaden hänger det döda grisar, kycklingar, ibland kor, ofta olika havsdjur fritt i luften och värmen. Allt är färskt, och man talar helt enkelt om vilken del av djuret man vill ha. Ofta hänger där även grishuvuden, klövar och ibland kycklingfötter som även  dem är till salu.

En annan dag förra veckan då jag kom hem efter en dag på kontoret i Saraguro, möttes jag av en halv död gris hängandes utanför min dörr. Ett stort arbete på en potatisåker hade avslutats vilket firades med en grisslakt och mat för hela släkten. Alla samlades och åt av grisen. Barnen lekte glatt med det råa och något blodiga grishuvudet. Några dagar senare är även huvudet uppätet, men dess skinn och klövarna hänger fortfarande kvar på en lina i köket. Jag frågar vad de ska göra av ”grismasken”, och tankarna far oundvikligen till ”the chainsaw massacre” och leatherface.


-        Det ska vi koka soppa på.

Jag påminner dem försiktigt om att min mage inte tål kött.

-        Det är inte kött! Svarar de obekymrat, utan krydda, som salt

Till en början i detta land blev jag aningen äcklad av att se döda halvstyckade djur hänga runt omkring mig. Och att slå huvudet i grisdelar som hänger i kökstaket. Men ju längre tiden går, desto mer vänjer jag mig, och nu är det nästan som ett naturligt inslag i vardagen. Om köttätandet hör människan till, är väl detta det närmaste naturliga man kan komma. Folket här styckar själva sina djur, och äter det de vet vad det är. Ofta kommer köttet från den egna gården. I jämförelse med västs  köttkonsumtion börjar jag tycka att Ecuadors syn är riktigt sund. Hemma äter de flesta kött, men först när de kontrollerat att någon annan långt borta har dödat det uppfödda djuret, styckat det, rengjort det, plastat in det och skeppat det över halva klotet för att slutligen finna det fint förpackat och konserverat i ett varuhus frysdisk. På Ecuadors landsbygd är köttet färskt och så lokalt det kan bli. Ironiskt hur köttupplevelserna här påverkar mitt förhållande till köttätandet hemma i Sverige. Skulle inte förvåna mig om jag fortsätter vara vegetarian även i Sverige bara för att allt är ett stort skämt.

/Elisabet


Statistik for nordar

Detta ar ett inlagg for alla er som vill visualisera er livet i en liten by pa ecuatorianska landsbygden, som Loma del Tigre ar, statistiskt.


Vi kan borja med att den provinsiella andragradsorganisationen som Anna och jag jobbar for just nu utfor befolkningsberakningar i alla byar som tillhor organisationen. Det ar delar av den jag presenterar for er nu. I La Loma del Tigre, Parroquia (“kommun”) Unión Milagreña, Cantón La Joya de los Sachas, Provins Orellana, bor det


131 personer; 70 man och 61 kvinnor


i 18 hus, vilket ger ett snitt pa 7,3 invanare per hus.


Dessa 131 personer ar uppdelade pa 30 familjer (d.v.s. foraldrar med barn, par, ensamstaende osv.), vilket gor att det bor ca 1,7 familjer i varje hus.


Av alla invanare ar 68 stycken, d.v.s. 52% (!) under 18 ar. 57 stycken ar mellan 19 och 49 ar, och endast 6 personer ar 50 ar eller aldre. Den aldsta ar 61 ar gammal, vilket betyder att vi inte har nagra “pensionarer” i var by.


Befolkningspyramiden ar ganska typisk for ett u-land:

Fordelning av aldrar i La Loma del Tigre

Det som ar vart att kommentera att tvart emot resten av varlden bor det fler man har, och det galler generellt I Orienten eftersom olja ar den storsta orsaken till att flytta hit, och den storsta arbetsgivaren. Traditionellt jobbar fler man inom oljeproduktionen.

Utbildningsnivan pa de personer over 18 ar ser ut som foljer:
Klass 1-6: 38
Klass 7-11: 16
Studenten: 6
Universitet: 3

Utbildningsniva i La Loma del Tigre

Det ar vart att namna vad delarna I cirkeldiagrammet star for: 0-6 ar betyder att man har paborjat eller avslutat de sex aren som ar obligatoriska. 7-11 ar att man har gatt motsvarande hogstadie och/eller gymnasiet men inte avslutat studierna. Den tredje delen ar de som har tagit studenten, d.v.s. genomgatt 12 ars skolgang, och den sista de som har paborjat eller avslutat universitetsstudier.


//Hannes


Mellan palmer och kakaoträd.

När man kommer ner från Quito i bussen och närmar sig Quinindé, en liten stad mitt i provinsen Esmeraldas kustslätt, kommer man förbi utsträckta plantager med palmer. Palmer som inte bär på kokosnötter eller dadlar, utan en frukt som är basen till palmoljan.

Och det som man hittar i stor skala i den lättodlade slätten, återfinns i små skala i den mindre lättodlade kustbergstrakterna, där småbönderna har sin hemvist, och odlar sina få hektar kakao, banan, maracuyá (passionsfrukt) och just: Palma Africana, oljepalmen. Den växten som under det senaste decenniet verkar ha blivit till regionens förhoppning om ekonomiskt framgång och skäl till att ifrågesätta regeringens avsikt att göra Ecuador till ett land med souverän matproduktion, oberoende av att importera livsmedel. För: även om palmoljan hittils är ett matprodukt, så är den sanna anledningen till att plantan har sprids så mycket i regionen, planer till att använda oljan som bas till produktion av biodiesel, vilket kan förväntas leda till en prisökning av frukten, en potentiell inkomstökning som ingen vill gå miste om.

Men, som våran handledare Trifilo berättar under en vandring genom Don Ítalos (min värdpappas) plantage, tar palman inte bara upp bördiga jordar som annars skulle kunna användas som mark för att odla andra matprodukter, utan har också egenskapen att uttorka jorden, och den kräver mycket gödsling för att producer bra avkastning.
Don Ítalo använder inte någon gödsel i sin palmplantage, och förutom att hans plantor, påverkat av sommarens torka, verkar vara i ganska dåligt skick, klagar han över att inte alla plantor producerar pålitligt, och att en del blir ofruktbara med tiden. Så efter bara åtta av palmodling planerar han att sluta och använda marken till annan odling, eller till djurhållning.

Vad finns det mer att berätta? Liza och jag gick igår miste om en efterlängtad dag vid stranden, men i utbyte fick vi en intressant föreläsning av en ung och energisk tidigare medlem i våran bys landbrukarorganisation, Paul Cevallos, som jobbar med att hjälpa småbönder vid försäljningen av sin kakao. Föreläsningen (framför en någorlunda eftermiddagstrött publik) handlade om odlingen av en särskilt flitig slags daggmask med ursprung i Kalifornien, som av alla slags plant- och djuravfall producerar en värdefull humus, en effektiv alternativ till konstgödsel, enligt Paul. Någonting att fundera över att använda även i det teknologiserade europeiska landbruket?

Hälsningar/Liza & Clemens


Tillbaka till kusten!

Da var vi tillbaka i Chucaple efter en helg i Quito och Chucaple ar lika varmt som vi kommer ihag det. Har dock blivit väldigt förkyld uppe i bergen, vilket min mamma gnäller väldigt mycket över. Sa igar fick jag ta ett bad med ett speciellt vatten som ska skölja bort min förkylning. Det var hett vatten med blad fran ett speciellt träd. Efter det sa skulle jag dricka lite av det och sen ta nagra tabletter, kunde inte annat än tacka ja, trotts att färgerna pa tabletterna bara skrek: at mej INTE! Visst känner jag mig bättre men om det var kuren eller alla timmar jag sovit som hjälpt vet jag inte, men jag vet i alla fall vad min "mami" tror. Hon har i alla fall tagit väl hand om mej, jag far inte dricka kalla drycker (vilket ar gansak jobbigt i värmen) och jag far inte vara utanfor huset pa kvällarna och speciellt inte utan tröja.

Ikväll ska vi pa ett möte med byns ungdomar. Det finns tyvärr ingen vidare organiserad ungdomsgrupp här sa tanken är att vi kanske ska hjälpa till att starta en. Behovet ar väldigt stort enligt mig och Clemens. Eftersom váld i skolan ar ett stort problem och ungdommars uppträdande i allmänhet inte ar helt ok. Sa det vore valdigt kul att jobba med nagon sadan grupp. Nästa vecka är vi ju inbjudna till Machala  till en träff för FENOCINs ungdomar, sa det vore roligt om vi kunde skicka dit nagra intresserade ungdomar fran Chucaple! Det ska bli spännande att se hur mötet gar ikväll! 

For ovrigt sa gjorde vi upp en plan över December manad igar. Vi har sannerligen fullt upp. Imorgon ska vi besöka en bonde i Chucaple. Pa fredag ska vi aka till en by vid namn Zapallo dar vi ska bruka jord och svinga lite machete. Pa lördag blir det stor fest for Clemente, han fyller ju 26 ar nu i veckan. Fa se om det blir nagon pisk for hans del, dom firar ju aren med ett piskrapp här. Söndagen sa ska hela min familj och Clemens aka till stranden en hel dag! Det ska bli skönt! Sa ser det ut denna veckan.

/LIZA


En helg i Quito...

...går fort när man har roligt! Efter en lång natt på buss (för dom flesta) möttes vi på tordagsmorgonen i Quito, alla var sig lika förutom lite solbränna och många lopp- och myggbett. Alla hade massor av upplevelser att dela med sig av. Dagarna passerade fort; vi fixade ett slags ecuadorianskt id-kort, var med på FENOCIN's årsmöte, hade utvärdering för den första tiden i organisationerna. Kvällarna och nätterna gick åt till att prata och framför allt dansa med varandra och FENOCIN:arna!
//Sandra


RSS 2.0