Elinor och Olga

Elinor om Olga

Hur skulle världen se ut utan Olga? Kanske all världens ondska skulle ta över, det vet man inte. Men mindre go & gosig är i alla fall säkert. 

När hon berättar något roligt så skrattar hon så mycket att det ibland är svårt att uppfatta vad som sägs. Men det sägs ju att det viktiga inte är vad man säger, utan hur man säger det. 

Olga är minstingen i klassen, trots det kan hon flest & längst ord i klassen. Hon & Kerstin är väldigt ordfyndiga & hittar på ordfyndigheter i all oändlighet ända tills den ordvitsälskande göteborgaren Hannah storknar. Ja ni läste rätt. Ända tills hon storknar. Det kräver mycket ordvitsande ska ni veta.  

Olga är inte bara bra på ord, hon är även språkbegåvad. När Olga pratar japanska så förstår man vad hon säger. Jättebra. När hon skrattar kisar hon lite med ögonen så hon får passa sig så att hon inte blandas ihop med Alberto Fujimori, Perus folkmordsdömde tidigare president. Mindre bra. 

Olga har dansat i ”10-12 år”, och när hon var 15 år var hon dans- och lekledare för ännu mindre barn. Nu dansar hon salsa på söndagar. En gringa som dansar salsa, kommer latinosarna att säga & hoppa ut för ett stup i tron att det är en dröm & för att det är så härligt att flyga i drömmar. Stackarna. 

Det finns många stup där vi kommer att vara, har Olga berättat för mig. Hon ser bergen som långa & smala & så kommer vi att bo högst upp på den spetsiga toppen. Hon är lite rädd för att ramla ner, men enligt en karta vi har, som vi ritade på tavlan, så har någon ställt en studsmatta längst ner. Och då kan det ju fungera att trilla ner lite då & då. Det är bara att sätta sig på en bergsget, eller en lama eller ett annat djur som klarar av att traska upp för ett berg med en vinkel på ungefär 80 grader. 

Fast Olga skulle väl aldrig sätta sig på ett djur för att ta sig upp? Så mycket som hon älskar träning skulle hon springa upp, trots avsaknaden av bergsgetssugproppar till fötter. Trotsa naturen Olgis! Vilka vader hon kommer att få! 

Olga har ett förflutet som receptionist. På Friskis & Svettis & på en ögonklinik. Det är ganska långt ifrån hennes barndomsdröm konduktör*. En sådan som jobbar på ett konditori & delar ut bakelser. Hon övade genom att dela ut godis på tåg hon åkte. Bra erfarenhet, något att sätta på cvt, kanske hon tänkte. Och nu kan vi bara ana lyckan Olga känner när hon får dela ut godis för Fairtrade. Ett steg närmare.

Övrigt: Olga spelar gitarr. Olga är lättfrysen. Olga är kramig. Olga bor på Öland på somrarna. Olga har en hund. Olga är ekonomisk. Olga kommer ifrån Kristianstad. Olga lagar jättegod linssoppa.

*När Olga var liten hade hon talfel. Hennes konduktör var inte samma som SAOLs konduktör. Nuförtiden är det samma konduktör & Olga & SAOL är bästa vänner.

Olga om Elinor

Vår roliga stockholmstjej. Oberäknelig, ödmjuk och underhållande. Nyfiken på livet, på allt som finns att vara nyfiken på. Förra året gick Elinor på Röda korsets folkhögskola och reste till Peru. Nu går hon här för att, som hon sa: ” Jag vill åka till Ecuador och bo i en familj. Jag vill ha en ny mamma!” Elinors fantasi och alla spontana skämt får mig alltid att skratta.

Elinor gillar boxning, granatäpple och byxdräkter med grönsaker på. Och hon har tidernas roligaste mailadress. När vi frågade hur hon träffade sin pojkvän, improviserade hon fram ett så konstigt svar att vi trodde på det. På sitt luriga sätt fick hon oss att tro att de träffades på Citymail, när hon bar ut post vid hans hus. Sedan började han jobba på Citymail för hennes skull, och när det kom fram sjukskrev han sig i ett halvår…. Då började vi tvivla och Elinor började skratta. Som hon gör nästan alltid. Det är nog svårt att låta bli. Med all fantasi, alla tankar, infall. Hon är glad och hon gör mig glad.

Knackar man på Elinors dörr och frågar vad hon gör, får man oftast svaret ”läser en bok”. Hon läser mycket, bra böcker, tror jag. Jag har inte läst dem själv, eftersom jag inte läser så mycket. Jag skriver desto mer. Det gör inte Elinor. ”Det tar tjugo minuter för mig att skriva ett sms!”. 

Elinor är pigg och full av energi, vilket passar mig som är likadan. Men ibland är vi lite som ”snubbarna”, Mat & Pat. Viljan är god, men det går så långsamt och så fel. Här kommer ett exempel: Jag och Elinor skulle göra högskoleprovet. Vi behövde linjaler. Båda tycker vi om att krångla till saker, leta och dra ut på. Dessutom är ekonomin knapp när man lever som student. Så vi letade igenom hela estethuset, smög runt i korridorerna och låtsades att vi inte fick. Elinor låtsas mycket. Roligt. Efter floppen i estethuset tog vi oss an natursalarna, för att få låna en linjal gratis. Även detta misslyckades och vi fick köpa varsin för 2 kr st. Bra affär. Likheten mellan oss och snubbarna är att eftersom vi båda är så här, så gör det oss ingenting. Blir det fel så blir det i alla fall roligt. Och blir det inte roligt, så gör vi något roligt av det tråkiga. Som att träna aerobic på en parkeringsplats när man väntar på att få åka hem.

Om man tar med sig Elinor ut på en skogspromenad får man vara med om roliga saker. Jag tyckte att vi skulle gömma oss för Kerstin och Fanny när vi var ute och promenerade med dem. Elinor hängde på, och utbrast, med hakan högt (så gör hon alltid när hon skojar, det ser roligt ut): ”Det är bra att vi får öva oss att smyga som indianer!”. Egentligen vet Elinor mycket väl att man inte får säga indian, utan ursprungsfolk. Så det så.

Förutom rolig, är hon självständig och smart. Dock aningen vimsig. När vi var i Göteborg, tappade hon bort sin plånbok. Hon bad mig att kontakta henne när jag skulle ta bussen in till stan. Först när vi möttes upp, vid fyratiden, fick jag veta att hon knappt ätit något på hela dagen, och behövde låna lite pengar till mat. Det löser sig, tänker Elinor. Mañana mañana.

Övrigt: Elinor har en mamma och en pappa och en syster och en bror och två katter(en stor och en liten). Elinor har blå ögon och hennafärgat hår. Elinor tycker om E-ämnen, sa hon, innan vi kände henne. Elinor är dumsnål, det tycker jag om.


Jesse James och Lotten the Rotten

Jessica om Lotten


Lotten och jag ska spendera en jädrans massa tid ihop i Ecuadors djungler, så nu kanske ni alla undrar vem hon är? Lotten är en glad och pigg tjej som har huvudet fullt av finurliga tankar om världen. Hon är snäll och ligger på delad förstaplats om att vara skolans snyggaste tjej. Den du! Tänk att jag ska få spendera så mycket tid med henne! Hon är alltid mycket färgglad och lyser upp i det gråa höstmörkret. Hon har haft alla möjliga hårfärger genom åren; dreads x2, rosa, rött, brunt, platina-elchocksrufs, tuppkam i blont, svart och blått och syntetdreads i regnbågens alla färger. Hon har ett stort intresse för miljö och är alltid nyfiken på allt.

 

Lotten är uppvuxen med sina tre bröder, en mamma och en pappa i Haverdal lite utanför Halmstad. Hon är tillsammans med Totte sedan två och ett halvt år tillbaka och de två reste ihop i Indien i under fyra månaders tid 2008. Kul tycker jag som också varit där två gånger! När Lotten var femton år tågluffade hon runt i Europa och höll på att inte komma hem igen. Hon fastnade en hel dag i Duisburg, det var där alla de där festivalbesökarna dog i somras. Stackars dem… När Lotten gick på gymnasiet valde hon att gå på IB, en lite krångligare studieform för oss svenskar eftersom studierna är på engelska. Detta passar Lotten perfekt eftersom hon är en språknörd. Hon har spelat teater mellan att hon var tio och arton år och sysslat med gymnastik i sex år, hon har även haft flera korta karriärer inom andra sporter; volleyboll i två månader och fotboll i en månad. Ja ni ser ju själva hur kul vi kommer ha där i värmen!

 

Lotten om Jessica

Hur uttalar man Jessica på spanska? [Skessica]? Och överhuvudtaget, hur ska jag och denna Skessica klara oss mitt i Amazonas med bara en knapp termins spanskakunskaper i bagaget? Missförstånd here I come!

 

Naturtjejen från stan. Växter har varit ett av Jessicas intressen nästan hela livet… Hon har bott hos härliga bondekompisar på Åland varje sommar sedan hon var liten. Smutsiga knän och ladugårdslukt i håret avskräcker henne inte. När det var dags för gymnasium valde hon trädgårdsgymnasiet och förlängde därmed sitt partnerskap med växter. Där blev det praktik på Botanical Gardens i Dublin, och sedan gräsklippning hos pensionärer och jobb på Lisebergs trädgårdsavdelning. Hon liknar till och med en blomma, finlemmad och med ett ansikte som strålar. Sedan ca ett år tillbaka är hon även vegetarian. Det skulle inte förvåna mig om jag en dag i djungeln vaknar upp och märker att Jessica har förvandlats till ett träd till sist. I så fall skulle hon nog passa som fikonträd.

 

Uppväxten utspelade sig i Mölndal. Hon har en pappa och en mamma och en Peter, eftersom föräldrarna inte längre är gifta. Mellanbarnet Jessica har en storasyster och en lillebror, och sedan några år tillbaka är hon festligt nog även moster. När hon var liten brukade hon lyssna på kassettband med sagor och sånger. Hon minns speciellt en sång om den stora mörka grottan. Den var så hiskeligt hemsk att hon var tvungen att hålla för öronen. Sänka volymen gick inte; det fanns ju alldeles för många knappar att välja på! Hon har en badmintonkarriär i bagaget; den slutade dock ganska fort. Då Jessica och bästa kompisen började bråka slutade det med att de satte sig i varsitt hörn och tjurade. En kvinna med vilja!

 

Den där mellantiden mellan gymnasiet och nästa utbildning har Jessica spenderat mycket på Hemköp. Inte handlandes, alltså, utan arbetandes. Fråga henne om PLU på bananer, tomater eller potatisar – hon kan dem alla! Under fyra år har hon från och till kunnat ses i den de svartröda arbetskläderna. But no more; hon tog sig ur arbetsträsket och började studera!

 

Förra hösten gick hon Världens kurs på Ljungskile Folkhögskola, där det ingick en treveckorsresa till Indien. Där besökte hon kvinnocenter, träffade mattknytare och frigivna barnslavar. Livligt och livsförändrande! Indien alltså, detta land som vi älskar lika intensivt som vi hatar det.

 

Och nu bär det snart av till ett nytt land! Jag kan bara säga att jag längtar, längtar, längtar! Med Jessica som partner kan det inte blir katastrof; hon utstrålar nämligen en underbart positiv energi och har dessutom klassens i särklass skönaste skratt. Amazonas djungler är ingen match för Lotten the Rotten och Jesse James.

 

/Jessica och Lotten


Presentation om oss!


Fanny Högrell och Kerstin Isaxon, på Fairtrade-jippo

Fanny om Kerstin

Kärran kära kärran. Vilken tjej, vilket ös, hon är helt enkelt en tjej med en jädra massa klös.

Nåväl, rimma hör inte hit, Låt min presentera min praktikantpartner:

Kerstin Emilia Isaxon, född i Helsingborg och uppväxt i Karlshamn. Kerstin är 21 år men om man tittar på allt hon har hunnit med fram tills nu skulle man kunna tro att hon är 100 år, minst. Hon är ; Teaterledaren, Hemtex tjejen, Malmöbon, Preem bruttan (som ägde upp chefen efter veckor av dåligt bemötande), sprudlande hemtjänst flickan, ”Bönans pizza” tösen, arbetsterapipraktikanten, ”Hos Jonas- restaurang bar och kiosk” servitrisen. Hon har dessutom hunnit med att bo i Barcelona i 5 månader där hon blev grym på spanska och så om inte detta var nog, en rundresa i Centralamerika… Ja ni hör!


Kerstin har alltid haft ett intresse för omvärlden. Som liten ville Kerstin bli skådespelare, delfinskötare men framförallt ”en sån som ville rädda folk ur djupa gropar”. Denna ”djupa gropar” tanken följde henne och under sin gymnasiala tid ökade hennes medvetenhet om att ”otro mundo es posible”, en annan värld är möjlig. Nu är framtidvisionen att driva olika projekt i syd, som kanske kommer ha en viss anknytning till gropar, vem vet.  


Med Kerstin går det inte att ha tråkigt. Hon skattar nästan jämnt och hennes entusiasm är smittande. Hon brinner för det hon arbetar med och är en mycket smart tjej. Hennes sociala kompetens är grym och hon trivs verkligen med att umgås med andra människor. Är det oprovocerat häng någonstans är Kerstin alltid där. Och hänga, det ska vi göra, i bergen i Ecuador, Vamos Ahora!


Kerstin om Fanny

Fanny ”Fanzy-Pantz” Högrell, är en galet grym quinna från Borås, med inte mindre än 21 jordsnurr i bagaget. Det finns inte många som Fanny i denna värld. Det kan jag lova er. Jag kände redan vid första handslaget att ”detta är en tjej som jag kommer att trivas med!” och så blev det! Jag har skrivit ett antal utkast till hur jag bäst kan beskriva henne, men fick inte riktigt till det. Tills slut fick det bli en rad komparativ.


Ladies and gentlemen, I give you miss Fanny Högrell:

Nytänkande, nytänkt, nytankad!
Fantastisk, fanatisk, fantast!
Ljuvlig, ljuvlande, jublar!
Driven, drivande, druva!
Glad, gladare, glada!
Ösig, ösande, ösast!
Go, goare, gött!
Liv, levande, levt!
Framåt, uppåt, utåt!
Pepp, peppare, peppad!
Rolig, roligande, roligast!
Skapar, skapande, skapad!
Smart, smartaste, snartast åker vi! och DET är jag så sjukt glad för! Med Fanny vid sin sida kan man inte bli annat än taggad och glad. Ibland undrar jag ifall hon har någon sorts hemlig energidepot som hon hämtar sin taggning ifrån, för hon är SÅ himla bra! Som Celine Dion säger: and that’s the way it is!


Uppdatering

Hej!

Nu har vi nästan gått här på Sörängen i 2 månader. Det är helt galet vad "tiden går snabbt när man har roligt", för att använda det typiska mamma uttrycket. Vi har hunnit med väldigt mycket och jag tänkte härmed kort sammanfatta vad vi sysslat med sedan vi började:

¤ Studiebesök på ett ekologisk och ett konventionellt jordbruk i Nässjös närområde. Mycket lärorikt och hela klassen insåg vikten av att handla ekologisk mjölk i fortsättningen...

¤ Spenderat en helg i Stockholm, där vi deltog i "Inspiration världen", ett socialt forum där bland annat internationella frågor diskuterades. Vi gjorde även studiebesök på Latinamerikagrupperna och SIDA.

¤ Tillbringat en helg i vackra Göteborg, där vi besökte Bokmässan.

¤ Föreläsning av Magnus Linton, författare som skrivit mycket om Colombia.

¤ Inlett ett nära samarbete med "Fairtrade City Nässjö", där vi bland annat delat ut choklad till Nässjöborna samt har ett pågående projekt just nu. SOCKERCHOCK.
http://www.nassjo.se/Nyheter/Goer-Fairtrade-verkligen-naagon-skillnad Läs gärna!

Sådär, detta var en delikat provsmakning av vad vi gjort hitintills.

Take care!
Fanny Högrell

 
Några av klassen på det ekologiska jordbruket.


Renovering pågår -Nya Global tar över!

Från och med nu ska vi i den nya globalklassen börja använda oss av den här bloggen. Alla de gamla inläggen finns kvar under kategorin "Global 2009-2010". Eftersom bloggen fortfarande är under omstrukturering ber jag er att ha tålamod med konstigheter.
Välkommen alla nya och gamla läsare till Global 2010-2011!
/Jessica

RSS 2.0