Framme i Ecuador!Vi är framme i Quito! Välbehållna, aningen jetlagade och höjdsjuka men otroligt glada och förväntansfulla över att vara här!

18.55 i torsdags avgick vårt flyg från Arlanda mot London. Vi övernattade nära flygplatsen (Anekdot: i stadsdelen Slough där tv-serien The Office utspelar sig) och flög vidare mot Miami morgonen efter. Nio timmars flygresa, tre filmer och ett par fantasilösa flyplansmål senare landade vi i det så kallade förlovade landet för ett flygbyte. Alla fick genomgå utfrågningar om sina syften med detta flygbyte, vad våra föräldrar sysslar med, lämna fingeravtryck och fotobevis på att vi varit i landet. Vi klarade alla utfrågningen med bravur och flög vidare mot slutdestination Quito!

Igår runt nio på kvällen väntade så tillslut ett varmt välkomnande av Praktiksamordnare Linda och Markus från kontoret. För min del 39 timmars resa från Sundsvall. Puuh! För trött för att riktigt känna.
Idag däremot är allt super! Började dagen med ett tungt spanskaprov på en timme, för att kolla av våra nivåer inför kommande spanskalektioner. Vi kommer vara här i Quito i tio dagar innan vi flyttar ut till våra praktikplatser. Dels kommer vi plugga spanska fyra timmar om dagen, dels förbereda oss på vad som väntar med information och diskussioner. Nästa helg kommer även våra handledare och ordföranden från våra byar komma hit så vi kan förbereda och planera tillsammans.

Resten av dagen har vi hängt på Latinamerikagruppernas kontor, pratat om våra praktikplatser och verksamheten här i Ecuador. Allt är himla inspirerande och peppande!
Har redan hunnit med att ta del av Ecuadorianska traditioner också. I dagarna firas Dia de los Muertos, de dödas dag, här i Ecuador, vilket man firar med ett lite speciellt fika. Vi åt bullar som ska föreställa små döda bäbisar och drack en blodröd fuktdrink. Smakade bättre än det låter :)

Hoppas ni har det bra hemma och inte saknar oss för mycket än!
Glad allhelgona på er!

/Anna

Imorgon bär det västerut!

Avresa imorgon!
Medan jag packar vill jag dela med mig av denna pepplåt!
//anna

En ny era

Varför om Ecuador romantisera

och malaria avproblematisera

när Sverige generera

en hemkänsla för flera?

 

Jo, Elisabet ska ideologistisk modellera

en skolpolitik där dominera

konsumindre istället för konsumera.

Hanna från Saraguro texter leverera

i en ny ekonomiera

Kanske inom snar framtid doktorera?

 

Liza med folket fraternisera,

i lagom dos socialisera

för att inte svennefiera.

Under tiden kan Clemens fantisera

om María Magdalena

eller annan señorita flambera!

 

Sara d.y. vill packa mera

Va e d me d rå?

- Jo, låt kapitalismen kapitulera!

Sara d.ä. ska genus konkretisera

och fördomar pulverisera

men akta sig för att demonstrera.

 

Benjamin vill nog gitarrisera,

därmed norrlandslugnet personifiera

och Sandra säger ja till Correa

men nej till att bananer monokultivera.

 

I att Anna räddar världen kan vi bara spekulera,

men nog kommer hon Amazonas demokratisera.

Fortsättningsvis men utan att generalisera

eller för den delen determinera

vill nog Tarzan mest rulla sig i lera.

 

Skämt å sido, nu vill jag deklarera

att jag kan tio personer individualisera

för att ni där ute bloggen massinvadera

Läsa, fundera och kommentera.

 

Jag med flera

önskar härmed leverera

tankar, reflektioner, med mera

och solidaritet globalisera!

 

/Hannes (a.k.a. Tarzan)


Tankar under fem minuter

Jätteglad att vara hemma. Sentimental över att lämna Sörängen. Sjukt pepp på Ecuador! Men fett nervös! Fundersam. Förväntansfull. Förskräckt. Stressad över det praktiska. Stressad över språket. Nej vill inte vänta. Vill dit NU! Vill vara hemma lite till. Vara med mamma. Höstfika. Vill lägga pärlplattor med klassisarna. Vill prata spanska bara spanska hela tiden. Livrädd att ingen förstår mig. Shit vad ska jag packa? Kan en orm bita igenom goretex-skor? Allt kommer gå åt helvete! Skönt att sova i min egen säng med min tempurkudde. Kalldush fem månader? Salsa i fem månader! Exalterad. Vill rädda värden. Äh allt löser sig!

Anna


På återseende kära Sörängen!

Jaha, då sitter jag i mitt halvtomma rum här på Sörängen. Ska efter detta inlägg packa bilen och sen ta en hejdå runda här på skolan innan jag beger mig hem för en veckas ledighet. Måste erkänna att det känns lite tungt att lämna kära Sörängen ikväll. Det har även varit lite känslosamt att se alla från klassen lämna skolan, vi har ju trots allt hängt med varandra nästan konstant nu i 2 ½ månad. Men en vecka är ju inte så fraligt, det var betydligt värre att säga hejdå till våra kära vänner Aurelia och Jorge. Det har verkligen varit superkul att vi har haft dom här hos oss. Nu är dom påväg ner till Sandra i Växjö för att bo där i några dagar och följa med henne till några olika skolor och prata om Ecuador. Nästa vecka ska dom till Mats, vår lärare, där ska dom bland annat tillbringa en kväll i Kinnarps arena för att förhoppningsvis se HV71 spöa Rögle!
Men ja, denna tiden på Sörängen har verkligen varit kul, har ju fått äran att lära känna ett helt gäng trevliga människor. Nu börjar snart den andra delen av kursen, praktiken! Det är galet hur tiden har gått fort, men oj, så spännande och roligt det ska bli!
Så nu är alla lediga fram tills nästa torsdag då vi ses på Arlanda! Woohooo! :)
/Liza


Vilka är vi?

Är du nyfiken på vilka vi är som personer och vilka par vi är indelade i? Surfa då in på den här länken nedan och läs om oss!

Länk: Dom olika parens presentationer

/Benjamin Selling


Compas från Ecuador!

Vi har till vår stora glädje fint besök från Ecuador, Aureila och Jorge är här från FENOCIN. Dom har tack vare ett utbyte mellan FENOCIN och Latinamerikagrupperna kommit till Sverige för att vidga sina vyer och lära sig mer om den svenska kulturen och framför allt hur ett svenskt jordbruk fungerar. Nu är de här hos oss på Sörängen för att lära sig mer om svenska folkhögskolor, folkbildning och det vi sysslar med.
Hittills har de utforskat Sverige under 2 månader. De har hunnit med att praktisera hos ekologiska bönder och de har även träffat och lärt sig mer om Sveriges ursprungsbefolkning: samerna. 
De är jätte kul att ha dom här, vi får chans att träna vår spanska och pumpa dom på information om Ecuador. 
Varje dag förekommer utbyten mellan dom och oss- vi pratar, skrattar och lär av varandra! / Sandra


En vecka fylld med möten och Inspiration Latinamerika!

Puh!

Nyligen hemkomna efter en vecka fylld med möten, samtal, aktivism och hårt arbete kan vi slutligen dra in Sörängens luft genom lungorna och pusta ut. Tillsammans med likasinnade själar från ytterligare tre folkhögskolor med fokus på Latinamerika, har vi stationerade i Solidaritetshuset kontor i Stockholm, förberett folkbildningsevenemanget ”Inspiration Latinamerika” som ägde rum den 10-11 oktober. Det är latinamerikagrupperna tillsammans med ett antal andra organisationer som stod bakom detta forum fyllt av seminarier med fokus på deltagande demokrati, kvinnors frigörelse, ursprungsfolkens rörelse i Latinamerika och transnationella företag. Människor från olika delar av världen samlades för att utbyta åsikter, tankar, perspektiv och andas aktivism och kämparglädje. Dagarnas ansträngda hjärnkontor lättades upp med dans och fest på lördagskvällen, vilket kändes välbehövligt för oss alla!

Men som sagt, för oss folkhögskoleelever började Inspiration Latinamerika en vecka innan forumets upptakt, där förberedelserna inför detta tog stor del av våra krafter. Vi målade banderoller, spred information, lagade mat, gjorde ett antal färder fram och tillbaks till IKEA, samtidigt som vi i allt detta försökte få någon slags klarhet i vår roll som praktikanter hos de ecuadorianska folkrörelserna. När ”Inspiration Latinamerika” slutligen ägde rum var koncentrationslågan sannerligen inte på topp, men hur som helst var mötet med så många kämpande människor med samlade och allierade krafter rörande. Tillsammans har vi förändringen i vår hand!

Framförallt var det mycket glädjefullt och inspirerande att möta alla vackra människor från Glokala, Biskops-Arnö och Färnebo folkhögskolor och jag önskar er alla en fantastisk resa till Latinamerika!Idag är det bara 15 dagar kvar till avresa vilket innebär många saker . Men framför allt, Ecuador närmar sig!

/Elisabet Carlsson

Ida (Glokala), Sara Poppler, Sara Bryntse och Daniel (Glokala)

Benjamin, Clemens, Nils (Biskops-Arnö), Clemens, Ida I (Glokala), Jorge (Fenocin), Ipatia (Fenocin)och Flor (Fenocin)


WHAT ARE THEY DOIN?!

Ja för de som inte vet kommer här en liten presentation om vårat lilla äventyr till Ecuador!

 

Vi är alltså tio pers från Sveriges alla hörn varav (icke att förglömma!) en är tysk, (läs om oss här)som går kursen ”Global Rättvisa – Lär av Syd” på Sörängens folkhögskola i Nässjö. Kursen är ett samarbete mellan vår folkhögskola och solidaritetsföreningen Latinamerikagrupperna, som tillsammans med latinamerikanska folkrörelser arbetar för ett rättvist och hållbart samhälle.

Poängen med kursen är att vi ska lära oss mer om de stora globala problem vi står inför i dagens samhälle, hur dessa problem (som vi kanske inte märker av lika mycket i västvärlden) tar sig i form i fattiga länder och visa på möjligheter för hur vi kan engagera oss för en mer rättvis värld.

Det är en ettårig kurs som är uppdelad i tre delar:

 

Förberedelsekurs
Det är där vi är i skrivande stund. Vi lär oss bl.a om globaliseringens för och nackdelar, folkrörelsers betydelse, Latinamerikansk historia, fördjupning i Ecuador o.s.v.

 

Praktiktid i Ecuador
I fem månader (29/10/09 – 31/3/10) kommer vi praktisera på den Ecuadorianska folkrörelsen FENOCIN – Federación Nacional de Organizaciones Campesinas, Indígenas y Negras – som jobbar med bönders, ursprungsfolk och svartas rättigheter i Ecuador. Organisationen är utspridd över hela landet och vi är utplacerade två och två i fem underorganisationer spridda över hela landet. Idén är att praktiken ska fungera som ett utbyte av erfarenheter. Vi ska lära oss av dem genom att följa deras arbete, lära känna deras projekt, se deras verklighet och lära oss hur de arbetar med organisation och demokrati etc. Allt för att få förståelse för globaliseringens problematik. Vi å andra sidan, kan bidra med ett annat perspektiv i deras arbete och hjälpa dem att sprida information på områden de känner att de brister i eller vi tycker det verkar finnas behov av t.ex. genus, sophantering, mänskliga rättigheter m.m. Det finns även ett uttalat tema för just detta årets praktikantkurs att vi ska försöka jobba med utveckling av kommunikation och spridning av information om transnationella företag tillsammans.
Vi kommer bo inhysta hos familjer i närheten av där vi jobbar, allihop mer eller mindre på landsbygden.

 

Informationsarbete
Man kan säga att denna hemsida är en del av vårt informationsarbete. Vi vill att så många som möjligt ska få ta del av så mycket som möjligt av det vi varit med om. Vi vill förmedla historier från de vi möter och att alla ska kunna reflektera över varför världen ser ut som den gör.
När vi kommer hem från Ecuador kommer vi ägna två månader fulhjärtat åt att sprida information. Vi kommer förutom att producera en tidning med reportage från våra upplevelser, göra massor av föreläsningar och workshops på skolor och bibliotek.

 

Hör gärna av er om ni har frågor och fortsätt såklart att följa vår blogg!

 

/Anna Nylander


RSS 2.0