Bella Rica - guldgruvan som inte glimmar

Att komma till Bella Rica var som att komma till en annan värld, och ännu en gång förundrades jag av vilka stora olikheter det finns i det till ytan lilla landet. Bella Rica är en liten stad som ligger i Anderna i provinsen Azuay, och mer än hälften av befolkningen arbetar inom gruvindustrin män som kvinnor, tidigare även barn..
För att komma upp till Bella Rica får man åka en slags minibuss, och man färdas runt i bergen genom ett mikroklimat, som en mini djungel. Ju högre upp man kommer desto mindre ser du tack vare alla moln, samtidigt som det är fint och mystiskt får man en lite obehaglig känsla.
Bella Rica

Så fort vi hoppade av bilen fick vi ta på oss stövlar, i samhället finns inga asfaltsgator utan bara leriga grusvägar. Det är grått, dimmigt och fuktigt och här tränger solen igenom dimman högst 2 dagar i månaden.
Vi möttes utav William Hernan Pesantes som under 2 år har arbetat för att få bort allt barnarbete i gruvindustrin i området. William växte själv upp i Bella rica och arbetade som barn i gruvan. Tack vare sina foräldrar tog han sig därifrån och började studera. Nu arbetar han för FENACLE som under flera år på nationell nivå bl.a. arbetat för att få bort allt barnarbete inom olika sektorer. Williams huvudakliga uppgift är att se till att inget barnarbete förekommer och det gör han t.ex. genom att hålla i workshops för barn och föräldrar och ha bra kontakter i samhället. Just för tillfället finns det inga barnarbetarte i Bella Rica. Men hans arbetet är fortfarande viktigt då det hela tiden flyttar in nya familjer. Bella Rica är inget ställe man bor på en längre tid utan nästan alla är där en kortare tid för att tjäna pengar vilket leder till att många nya anställs och det viktiga är att det inte är några barn som anställs. När det kommer FENACLE till känna att det är barn som arbetar påbörjas en utredning av barnet och dess familj för att ha kunskap om barnets situation och för att hjälpa till på bästa sätt. Sedan erbjuder man barnet en plats i skolan och stöttar med en summa pengar, uniform och skolmaterial.

Det märks tydligt i Bella Rica att folket egentligen inte vill vara där utan bara är där för att jobba. Bland dimman i den spöklika staden så lever inte folket för dagen utan för ett liv någon annanstans. Stämmningen är dyster och obehaglig och den värme och gästvänlighet som vi känt i resten utav landet är som bortblåst.

Huvudsakligen är det guld man bryter i Bella Rica. I gruvorna arbetar man dygnet runt och varje arbetare har ett pass på 12 timmar per dag. Dom jobbar minst 6 dagar i veckan men många arbetar även på söndagen för att tjäna lite extra. Beroende på vilket företag man arbetar för varierar lönen, i gruvan vi besökte tjänar arbetarna $ 300 i månaden (ungefär 2 200 kr). 
Arbetet för att utvinna guld börjar med att man lokaliserar material av hög kvalitet, sedan spränger man för att lösgöra materialet. Detta är en mycket farlig process, efter att man tänt stubinen har man 15 minuter på sig att utrymma gruvan. Om alla sprängladdningar har avfyrats kan man gå in i gruvan igen efter en timme då den farliga gasen tunnats ut och eventuella ras har lagt sig. Sedan väntar det hårda arbetet med att transportera ut materialet med hjälp av vagnar på räls som dras för hand genom de trånga gångarna i gruvan. Utanför gruvan startar processen för att separera guldet från stenarna. Då används olika maskiner för att mala ner stenarna och i slutet använder man sig av vatten i fat för att vaska fram guldet.
Man använder olika kemikalier bl.a. kvicksilver för att separera guldet från övriga materialet och detta har visat sig vara en stor miljöfara då den stora mängd vatten som används i utvinningsprocessen rinner ut och förorenar floden. Prover har visat att människor som tar del av vattnet har kvicksilver i blodet.

Arbetare i gruvan

Dagarna innan vårt besök i Bella Rica hade vi fått historier berättade för oss om hur farligt det är i gruvorna, i genomsnitt dör 2-3 personer i månaden bara i gruvorna i Bella Rica. Så med en blandning av nyfikenhet och rädsla gick vi in i gruvan. Som skydd hade vi hjälm på huvudet och var sin ficklampa kring halsen. Inne i gruvan är det mörkt, varmt och luften är tung. Marken är täckt av vatten och lera. Gångarna är små och trånga och inte anpassade för långa svenskar, ibland får man krypa. Och det gäller att vara uppmärksam och lyssna då vagnarna kommer från olika håll, då får man hitta ett tillräckligt brett ställe där man kan slänga sig mot bergsväggen och ta skydd för att inte bli påkörd. Hela tiden var vi på helspänn och vi sa till arbetaren som visade oss runt att vi var rädda, hans svar var att vi kunde vara lugna för i denna delen av gruvan är det "ganska" säkert. Det gjorde knappast att vi kännde oss tryggare.

Benjamin och Sandra i gruvan

Det var helt underbart att komma ut och se ljuset igen!
När vi sedan satt på flaket på väg ner för bergen så reflekterade vi över vår upplevelse och de förhållande som gruvarbetarna lever under. Tankarna förde oss tillbaka till vår första vecka i Quito då vi gick förbi en kyrka i gamla stan som hade en insida helt täckt utav guld. Tänk hur mycket hårt arbete och hur många liv som offrats för att tillfredsställa de rikas guldbegär och det pågår fortfarande...


/Sandra & Benjamin

Marsvinsmetoden

Andra veckan har gått sedan vi anlände till Cotacachi och mycket har hunnit hända!


Första veckan befinner vi oss på ursprungfolk- och bonderörelsen UNORCAC:s kontor i Cotacachi och ska delta i en workshop om naturmedicin. Vi hade aldrig kunnat ana vilken ritual som väntade oss…


Deltagarna i gruppen som i första hand består av kvinnor börjar lägga ut blomblad och skålar med blomsterolja på golvet. Vi ställer oss i en ring och får varsin pinne av trä i handen som sedan tänds med en tändsticka. Sedan läggs alla pinnar på golvet så att det bildas en eld.

Kvinnorna pratar om huvuden, halsar, dåliga energier, ”cuy” som betyder marsvin på spanska och att det ar en kvinna som ar sjuk, mycket mer än så förstår jag inte. Efter en stund släcktes elden och vi alla skulle renas av röken. Därefter får vi blomsterolja att smörja in oss med, även detta för att rena. Ett tacktal framförs sedan till ”pacha mama”, moder jord på kichwa. En kvinna tar sedan fram ett stor vit plastsäck och vi kan höra något som piper. Snart visar det sig att det ar ett livs levande marsvin i säcken! Därefter tar kvinnan tag i marsvinets nackskinn och vänder sig mot den sjuka kvinnan och börjar bestämt gnida marsvinet mot den sjuka kvinnans kropp. Hon gnider och gnider samtidigt som marsvinet piper och piper av smärta. Vi försöker båda upprätthålla stela leenden när vi betraktar scenariot. Till slut så tystnar det pipande ljudet från marsvinet.


En undersökning av det döda marsvinet görs utanför på gräsmattan. Marsvinets kropp styckas upp och både pälsen och skelettet studeras noggrant. alla diskuterar livligt vad allt betyder. Genom att undersöka marsvinets döda kropp, inälvor, maginnehåll och organ tar man ta reda på vilka symtom patienten lider av. Undersökningen av marsvinet visar bland annat att den sjuka kvinnan led av näringsbrist, huvudvärk, dålig blodcirkulation samt urinvägsinfektion. Tanken med ceremonin är att det är en del av behandlingen som ska bota vissa av symtomen, dessa har förts över till det döda marsvinet. Ceremonin varade i ca tre timmar.


Att använda metoden med marsvin för att kunna diagnostisera sjukdomar är en självklarhet för många här i Cotacachi. Vår handledare Martha förklarade för oss att metoden många gånger kan motsvara en röntgenundersökning.


Alternativ medicin som metod är något som de flesta använder sig av med hänvisning till att de flesta mediciner finns naturligt i form av olika växter. Kanske är det mest naturligt att använda sig av marsvinsmetoden? Vad har vi för rätt att påstå att metoden inte fungerar?


 

/Saritorna


Fisken dör och skördarna minskar!

De första två veckorna har flugit snabbt förbi. Vi har uppträtt i Kichwadans på kommunhuset i Sacha, lärt oss att så Yuca, den traditionella rotgrönsaken här i trakten (endast på måndag, onsdag eller fredag och helst vid fullmåne) och lärt känna omgivningarna runt byn med dess olika odlingar, medicinalväxter och heliga vattenkällor. Vi har även hållit i de första engelska lektionerna vid vår organisation FEPIOS egen tvåspråkiga skola i Coca; Centro de educativa comunitario intercultural bilingüe de educacion basica, vilket vi kommer göra varje tisdag framöver, gjort diverse besök på center för mänskliga rättigheter och kulturvetenskap och i torsdags höll vi spontant vår första stapplande taller (föreläsning) om interkulturalitet här i byn.

 

I helgen vann vart bylag i en fotbollsturnering med Hannes hjälp 3-1, varav Hannes satte tva mal och assisterade med en malpassning! Detta följdes av en fest pa kvällen med mycket latinodans... marenge, cumbia, nationella danser och lite lite salsa... äntligen säger jag! Mer reaggeton! säger Hannes.

 

Det blir inte mycket tid över till fritid då man går och lägger sig nån timmer efter mörkrets intåg. Men häromdan när vi hade en eftermiddag ledig satte jag mig för att göra en djupdykning i en SwedWatch-rapport som tar upp det Svenska företaget Skanskas aktiviteter i Ecuadors oljeindustri. Den skrevs bland annat med hjälp av praktikanter från just denna kurs 2004-2005 och innehåller massor av information om problematiken med oljeindustrin här. Vill du själv ta en titt på den, gå in på denna sida.

 

Tänkte jag skulle följa upp Hannes inlägg om den ständigt närvarande miljöboven oljeindustrin. De miljölagar som finns på papper verkar nämligen inte alltid följas i praktiken. Rapporten belyser med mer fakta än jag kan komma med många tendenser som jag börjat uppfatta här i Loma Del Tigre, redan nu efter första veckorna. Vi äter tillexempel en hel del fisk i min familj. Fiskar som min värdpappa eller en bror dragit upp ur floden som går en bit nedanför huset. Men vi snackar om kanske en fisk som hela min familj på åtta personer delar på, eller kanske två små. Fiskbeståndet är mycket lågt i jämförelse med vad det tidigare varit på grund av föroreningarna från oljeindustrin. Min mamma (Aida, men jag kallar henne mamma :) berättar hur skördarna också är sämre. Innan oljeföretagens intågande fick man ut 15 säckar kaffe på en hektar, nu får man högst 6. Föroreningarna torkar ut jordarna.

 

När jag frågar personer i byn vad de ser som största problem här svarar alla samma sak; föroreningarna från oljeföretagen. Och då ligger inte Loma del Tigre i ett område som anses som speciellt drabbat. Och alla är överens. Det gäller inte bara de utsläpp som gjorts av tidigare nämnda miljöboven Texaco för 30 år sedan och som nu står inför rätta. Det sker fortfarande, bara i minde utsträckning. I den tidigare nämnda SwedWatch-rapporten nämns intervjuer som pekar på att sammanlagt släpps idag lika mycket olja och miljöskadliga restprodukter ut i Ecuadorianska Amazonas varje år som det gjorde under en av tidernas största oljekatastrof 1989, då oljetanken Exxon havererade i Alaska.

 

I samband med oljeutvinningen får man bland annat upp giftig, tungmetallrik lera, starkt mineralrikt vatten och giftiga gaser. Gaserna förbränner man dygnet runt, vilket ofta leder till sura regn över böndernas redan knappa skördar. Det andra avfallet lämnas ofta i öppna, helt oskyddade bassänger som en permanent förvaringslösning. De skadliga restprodukterna försvinner sakta men säkert ner i grundvattnet eller närliggande vattendrag, alla läcker de något. Ca 60% beräknas råka ut för större lekage. Enligt Acción Ecologica, en ecuadoriansk miljöorganisation, sker även regelbundna medvetna dumpningar/utsläpp av giftigt spillvatten i amazonas floder och vattendrag. Allt detta trots de skarpare miljölagarna som antagits i början av 2000-talet.

 

Som Hannes tidigare nämnt kan man knappast klandra Ecuador för att ta upp oljan, med tanke på den stora ekonomiska intäkt det är för landet (ca 50%) men däremot bör det finnas väldigt skarpa lagar och finnas ett regelverk för att lagarna som finns efterföljs. Trots restriktioner kommer alltid företag vilja investera i oljan p.g.a. den stora efterfrågan, så varför inte föra en ännu hårdare miljöpolitik? I bland annat USA återinjiceras restprodukterna i jordskorpan, utan att befolkningen kommer i direkt kontakt med dem, varför inte göra detta till ett krav i Ecuador?

 

Vi kommer utan tvekan fortsätta gräva efter information och ta upp frågeställningar kring detta överhängande problem. Tills vi hörs nästa gång hoppas jag att min kropp vänjer sig vid de hundratals myggbett som pryder mina ben och armar och att rävfettet jag blivit matat med botat min hosta.

 

So long

Anna


I ett Korrupt land

091120

Redan fredag, oj vad veckan har gått fort. Har spelat fotboll idag igen, jättekul! Helgen verkar bli välfylld. Jag är glad att jag bestämde mig för att inte åka till Cuenca. Vi kommer ju vara borta nästa helg när vi ska till Quito. I helgen blir det tvättning (det tar väldigt lång tid att tvätta allt för hand i kallvatten, o är väldigt tråkigt), lite jobb, dansträning m Jorge, fotbollsmatch imorrnkväll, åka till Bettans familj, va m Bettan här o på söndag massor plugg, hoppas jag.

 

Tänkte fortsätta lite på Hannes tema för att ge ytterligare ett exempel på folkets eget rättssystem.

I två veckor har byborna här i min by Tuncarta samlats varje kväll i Kapellet, de brukar håller möte fram till elva, halv tolv. Orsaken är ett ”rättviseproblem” som de kallar det. Här kommer lite bakgrund.

 

- Här i Ecuador är allt Korruption, säger Jose David Sarango, blir man tagen av polisen betalar man denne personligen så slipper man påföljd. 2007 infördes en ny lag för körkort, numera måste man gå två år på körskola vilket innebär att körkortet kostar minst 2000 USD, alltså 14 000 kronor. Ett lagligt utfört körkort är således bara för rika. Men man kan också betala någon för att få ett falskt körkort. Här i byn har olika familjer betalat en kvinna sammanlagt drygt 20 000 USD (140 000 kr) till en kvinna som skulle fixa körkort till dem. Kvinnan gjorde inga körkort till dem o nu är pengarna borta. I en vecka har kvinnan hållits här i Tuncarta. Polisen har varit här några gånger men först sa de att de inte kunde göra något, hela uppgörelsen var ju olaglig från början men nu verkar det ändå som om kvinnan riskerar fängelse. Under mötena i Kapellet diskuterar de hur de ska lösa frågan, kvinnan är inte särskilt samarbetsvillig och säger att hon inte vet var pengarna är. Byns ordförande (som årligen väljs demokratiskt) håller i förhandlingarna. Alla får möjlighet att framföra sin åsikt. Idag skulle de pengar som hittats komma till byn med Kvinnans dotter, vi får se hur långt det räcker. Hon kanske inte har så mycket pengar att betala tillbaka, men hon kanske har för att betala sig ut ur fängelset?

- Tror du inte att det går att ändra på? Frågar jag Jose David Sarango.

- Nej det tror jag aldrig kommer ändras, folk är så vana vid det här. Det kanske kan bli lite, lite bättre men det kommer nog alltid finnas mycket Korruption.

 

Det här är rena katastrofen för de drabbade familjerna här i Tuncarta. Här är alla fattiga småbönder och många tjänar endast några dollar i veckan.

 

Om ett sådant här rättssystem på bynivå är högsta graden av demokrati eller om det är avsaknad av fungerande rättssystem, låter jag vara osagt. Det är hur som helst nåt helt annat än vad vi är vana vid i Sverige.

/Hanna, Saraguro

 


Intern rattvisa

Lite bakgrund forst: Anna och jag var ute i byn Casique Jumandy, tva och en halv timme utanfor Coca med en liten lastbilsliknande transport, och sedan ca 40 minuters gangvag. Nej, det finns ingen transport ut dit. Vi kom tillsammans med en representant for var organisation, vicepresidenten, for att delta i ett slags byrad en lordag for att diskutera och forsoka losa alla slags problem som byn kan tankas ha. Under fyra timmar avbetade vi transprt, el och vatten, en man som hade gatt loss med machete pa fyllan for nagra veckor sedan, ett par som skulle separera, och elver som inte hade kommit till en lektion med mycket annat. Allt pa kichwa.


Dar:
En klubba som ekar
En domare - utsedd av vem?
Handbojor skramlar
En rapport - last av vem?
Journlisters blixtar
En lagbok - skriven av vem?

Vill du kalla det dar en fungerande demokrati
eller en konstitutionell soppa?

Har:
Bjuden pa chicha
En samling i byn - kant av alla
Diskussioner pa kichwa
En muntlig dom - godkand av alla
Barn som ammas
En rattsal dar alla deltar

Vill du kalla det har en deltagande demokrati
eller ett kommunalt fordomande?

//Hannes

¡Viva el Guabo!

Med mat i magen och solkräm på näsan var vi laddade för en hel dag med festligheter och ecuadorianska artister. Tidigt på lördagsmorgonen startade ett stort arrangemang i El Guabo (kommunen som vi bor i) som kommunen ordnat för att samla in pengar till ett bygge av ett dagis till barnen runt om och i El Gaubo. Under dagen uppträdde olika artister, dans-och teatergrupper för att stödja projektet. Alla hade chansen att bidra med en slant; en del av inträdet, samt all mat och dryck som såldes på området gick till insamlingen. I ca. 30 grader stod Benjamin och jag och svettades och önskade att vi var på en strand. Men ju mer klockan blev desto bättre blev artisterna och när ecuadorianerna kom igång så gjorde vi med det! Ur högtalarna pumpades ecuadoriansk musik, bland tomma vatten- och ölflaskor hoppade och dansade hela El Guabo.
Vi hoppas på ett fint dagis och en händelserik kommande vecka! //Sandra
La loca Sandra


Liza! Bara for dig!=)

Glad Benjamin

Framme i Saraguro

Musiken från radion hörs tydligt trots att den befinner sig i husets tredje och sista rum. De ecuadorianska tonerna blandas med ljuden av bräkande får, kvackande gäss och jamande katter som drar längs husknuten. Utanför lyser eftermiddagssolen starkt, men värmen mattas stundvis av genom de milda vindarna som drar förbi landskapet. På de håliga vägarna drar motorcyklar som bär flera passagerare snabbt förbi. Damm virvlar upp, sällskapar med vinden och nar varje vrå och näsborre. Längre fram mot eftermiddagen bäddas det ner varsamt av tyngden och vätan från regnets fallande droppar. Då mörkret faller och de sista strålar av ljus stängs ute, anländer också stegvis kylan. Trofast vid dess sida står också avsaknaden av ström, som varje kväll mellan 18 och 19 vinner matchen över elen. Då plockas stearinljusen fram för att ge ljus åt middagens ris som tillagas över öppen eld. Familjen samlas ivrigt då maten inbjudande står på bordet. Luften är aningen rökig. Men kylan kompenseras av värmen från det sockrade vattnet, tillkokat med blommor och örter, liksom av Señora Luz och flickornas gemensamma skratt. Här arbetar alla tillsammans och delar givmilt med sig det lilla materiella man har. Avsaknaden av pengar är ett ständigt närvarande orosmoment, men med varandras styrka och gemenskap övervinns den överlägset varje dag. Nu har jag varit här i bergsbyn nara staden Saraguru i en vecka, och varje dag fylls jag av nya erfarenheter. Igår tog våra handledare med mig och Hanna till ”los baños del Inka”. Det var otroligt majestätiskt och vackert. Ett vattenfall tornade upp sig mellan två grott- och mytfyllda berg. Vattnets fall ledde till en urgröpning, som en klippavsats i berget. I detta kar renade sig Inkafolket spirituellt för att sedan påbörja den timmars långa färden åter ner för bergssluttningen. Naturen här är vacker. Bergen med sina smyckande växter och blommor är majestätiska. Det är mäktigt att bo och leva tillsammans med Andernas folk, Inkas ättlingar. Det finns mycket historia bakom de kutryggade och kjolbeklädda gamla kvinnornas fårade ansikten. Tiden här har bara börjat och redan brottas mycket känslor inom mig. Jag saknar alla där hemma stundtals mycket. Praktikantarbetet är ännu bara på sitt introduktionsstadium, vilket känns ganska skönt. Här är ingen brådska. Energin går åt ändå. Dagarna här är ganska långa och därför har jag svårt att nå internet då detta inte finns i min hemby Tambobamba. Men jag hoppas att det blir bättre i framtiden så att jag oftare kan uppdatera er där hemma! Saludos! Elisabet

Draft: Nov. 15, 2009


Pa tur med vara handledare i granbyn!


Var fina stad Chucaple!


Mote med varan organisation


Nagra av barnen i byn


Ef




Det svarta guldet glimmar ännu

Mitt bland allt papayaätande, kokosnötsdrickande, kichwadansande, och spindelbeskådande är ändå oljeindustrin i Ecuadors östra delar påtaglig. Förutom ett tjugotal kindpussar och ett överväldigande mottagande redan första natten kunde man höra ett svag brummande inåt djungeln. Humberto, fadern i min familj, förklarade att sedan ungefär ett år tillbaka är oljeutvinningen närvarande inte mindre än 500 meter från deras (och numera mitt) hus. Hur går det då ihop med Dr. Pablo Espinosos uttalande idag om att man ser till att vara minst tre kilometer från ett samhälle för att extrahera olja? Jag vet inte, men hoppas få svar på flera frågor under mina fem månader här.

 

har inne bor jag med 13 andra i familjen.

 

Dr. Pablo Espinoso är doktor och jobbar för Petroindustrial, även känt som PetroEcuador, som är det statliga oljeutvinningsbolaget. I och med vårt möte idag insåg jag att det allra viktigaste kanske inte är att plädera här mot oljeutvinning då jag tror de flesta inser det moraliska dilemmat i att ta ut mer ur naturen än vi ger tillbaka. Jag tar hellre tillfället i akt att konkretisera problematiken ur ett socialantropologiskt perspektiv.

 

Kan man klandra ett utvecklingsland för att ta tillvara på inkomster som motsvarar ca 40 % av bruttoexporten när efterfrågan från oss i väst är så skriande hög? Endast det statliga bolaget Petroindustrial utvinner 210 000 tunnor, motsvarande ca 36 miljoner liter, råolja. Dagligen! Hur går moralen ihop när man försöker utveckla ett land samtidigt som man vill begränsa dess möjligheter att utvecklas? Vi behöver alternativ, och alternativa utvecklingsplaner.

 

Jag hoppas att utvecklingen åtminstone går år rätt håll, för en del har ändå hänt sedan Texacos (amerikanskt oljeföretag, red. anm.) dagar för trettio år sedan då miljö- och personskadorna var extremt grava. Sedan åtta år tillbaka finns en mer omfattande lag som kontrollerar utvinningen av naturtillgångar och i och med den Nya Konstitutionen från år 2008 har även naturen rättigheter i Ecuador.

 

Pablo förklarade även att en utvärdering görs i varje potentiellt utvinningsområde, samt en miljöplan innan extrahering kan påbörjas. Dessutom följs hälso- och miljötillstånden i området upp, genom exempelvis en ambulerande folklig hälsostation som Pablo jobbade med. De var nu inne på sin tredje och sista dag i byn Diez de Agosto och genomförde hälso- och tandkontroller samt delade ut de mediciner som behövdes. Gratis.  Vi hoppas följa upp denna företeelse om ungefär en månad då de skall vara i en annan grannby. Då hoppas även Paola och Silvio, våra handledare, kunna få en koll. Tyvärr fanns det inte fler tider just idag.

 

Gratis tandvard i en by utford av det statliga oljeutvinningsbolaget

 

Summan av kardemumman är ändå att vi förbrukar en ändlig produkt. Röster har höjts för att länder ska betala motsvarande summa som produktion hade genererat för att låta oljan ligga kvar. Visst är det ett förslag värt att spinna vidare på men vi måste även inse att vanor och strukturer behöver förändras för annars kommer vår konsumtion nämligen att lösa problemet åt oss. För med dagens takt när det gäller utvinning kommer den dag komma när vi står utan olja.

 

//Hannes


Saraguro-där majsen växer

Vi hade varit vakna en stund och solen stod redan högt på himlen när bussen passerade ett bergskrön och jag kunde skymta bebyggelse klättra mellan sluttningarna nere i dalgången. Det var Saraguro. Vi tog oss långsamt nerför de mäktiga bergen, passerade små jordplättar med tillhörande små lerhus.

Helt otroligt att jag kan bli så rörd o lycklig att vara här att jag börjar gråta. Redan i bilen på väg till Elisabets hus i Tambo Pamba var jag tårögd av lycka, det är så häftigt att vara här, så otroligt vackert! Sedan när min Señora Rosa hade lagat god lunch och sa att allt hon vill är att jag ska vara lycklig, då blev jag så lycklig att jag började gråta. Det här är ju hur häftigt som helst att få bo såhär!! Man kan inte föreställa sig.

Imorse när vi kom till Saraguro åt vi frukost med våra handledare Marco och Rosa, vi träffade FIIS kassörska, Victoria, och alla tre följde med i bilen ut i byarna. Jag fick se Bettans hus, det är byggt av lera, golvet är ojämnt av leran och väggarna är klädda med tidningspapper. Taket är trasigt, eller kanske bara inte riktigt klart men dom har byggt en sprillans ny kaklad toalett till henne, synd att den än så länge inte fungerar. Huset är trots allt (bortsett från toan) otroligt typiskt, exotiskt och mysigt. Mitt hus är ett rejälare betonghus, jag har tom trägolv i rummet, dock är duschen och toan små lerbyggnader på gården utanför. Jag gick en promenad med Señora Rosa som jag bor hos, vi stannade till hos några andra i byn och jag pratade med med señor Angel medan hon försvann iväg med Carmen och kom tillbaka med en påse färsk spenat och sallad. Jag hjälpte Señora Rosa att förbereda lunchen och efter en utsökt spenatsoppa, varma stora majs, sallad och ost sprang jag iväg för att delta på en Taller för kvinnor, jag vet inte riktigt heller vad taller betyder, men efter en oerhört lång förberedelsetid kom dom igång och skulle måla tyger att ha i husen. De pratade om att de ska till Loja den 28e o jag fick gärna följa med. Jag fick vara med när jag kunde, jag förklarade att nu var jag trött efter resan och sen gick jag hem o sov en stund.

Jag älskar byn, kulturen och människorna. Här är alla så öppna, de träffas ofta, alla hälsar, man är alltid välkommen. De flesta här är Indígenas (Indianer/ursprungsfolk) och klär sig traditionellt, de är så stiliga, både män och kvinnor. Varje vardag efter lunch träffas den kvinnogruppen som jag var med idag, och varje eftermiddag spelar ungdomar basket på planen här utanför. I kapellet samlas de också ofta, har inte uppfattat riktigt hur ofta.

Tuncarta ligger i bergssluttningen, det är en bedårande utsikt ner mot dalen och bergen runt omkring. De små åkrarna och lerhusen klättrar på slutningen på andra sidan och allting omges av mäktiga berg. Längst ner i dalen finns en bäck, där har jag inte varit än men Marco säger att vi kan fiska och bada där, han bor precis intill bäcken tror jag. Jorge Contento (som är i sverige nu och var med på vår kurs på Sörängen) kommer tillbaka på fredag, han bor på vägen bort mot Tampo Pamba. Det är torrt här nu, sommar. Regnet kommer börja komma i december säger señora Rosa. De sådde nu i mitten av oktober och om två-tre månader kommer majsen stå ståtliga på fälten. Saraguro betyder pa Kichua: där majsen växer.

/Hanna

Vill ni läsa mer blogg av mig? Kolla gärna corren.se o klicka vidare till bloggar


Framme i vårat El Oro!

äventyret startade kl 9 i Quito. Sedan väntade en 12 timmars lång bussresa. Väl framme i varat El Oro blev vi varmt valkommna av ungdomarna, familjen och presidenten i var hemby de kommande manaderna. Efter lite skitsnack och mycket ris bad vi en kvällsbön och sa god natt. Var forsta dag i Las Malvinas (var by) borjade med en resa in till stora staden Machala och FOPO`s kontor. Efter att Señora Maria serverat oss en rejäl middag gav vi oss lite spontant ut på fruktjakt men det visade sig vara lätt att tappa bort sig, då vart du än tittar här i El Oro sá ser du bananer, bananer och bananer. Men vi fick tillslut efter lite trad klattring och en vurpa av Sandra tag pá lite frukt. Mango, Ciruela och Guineo. Pa kvallen hade vi traff med ungdomsguppen i byn. Vi presenterade oss for varandra och lekte, spelade gitarr och sjong.
Annars har vara forsta dagar har bestatt av att vänta pa människor som inte kommer, lära känna vara familjer, handledare och byn. Ett möte av basta klass fick vi till idag: Vi träffade sjalvaste borgmästaren i kommunen! Nu maste vi sluta for om några minuter forsvinner strom. Pa grund av att det inte regnar och är lite vatten i floderna och vattenkraftverken sa stänger man av all elektricitet for att spara energi. Till skillnad fran i Sverige sa blir det inte kallt har, utan istället ganska mysigt med tända ljus och intressanta samtal.

Vi tar hand om varandra, hoppas ni också gor det!
Kramar fran Sandra och Benjamin



Pá en gata i La Iberia.

"Chifle", Handledarna Jon och Erika och Benjamin.

I Machala



lite snabbt om livet i Chucaple!

Woohoo! nu har jag och Clemente antligen anlant till den otroligt lilla byn Chucaple. Jag har tyvarr inte sa mycket tid pa mig att skriva, men jag vill meddela att allt ar bra med oss.
Jag bor hos en otroligt harlig familj. Mamma Maria och hennes tre dottrar.
Vi anlande i mandags da vi tog det lugnt och snackade lite med vara familjer och igar sa gick vi pa rundvandring i staden, halsade pa i skolan, kollade pa sjukhuset och besokte arbetarna pa plantagen. Pa eftermiddagen var vi med pa ett mote. Alla fick presentera sig och beratta vad dom gjorde. Motet var langt och aningen ineffektivt, men det var trevligt anda, min kara mami berattade att hon skulle ta val hand om mej!
Jag delar rum med mina  tre systrar, det ar inga problem, men det har varit lite svart att somna pa grund av att den minsta dottern vill beratta godnattsagor och sjunga for mig nar jag ska sova, oljudet fran trafiken ar galet, massa massa lastbilar kor igenom staden varje dag, stora stora lastbilar! och det ar fruktansvart varmt! jag ar glad att det inte ar stekande sol. Alla gar och vantar pa regnet har.
Idag sa har vi akt in till en storre by, vara handledare behovde lamna lite papper och vi maste ta ut pengar, sa vi passar pa att smita in har.
Sa tyvarr har jag inte hunnit tanka efter vad jag ska skriva sa det blev kanske lite kort och konstigt.
Men jag hoppas allt ar bra med alla er andra!

/Liza


¡Viva la democracia!


Jag oppnar dorren i bara nattlinnet och star plotsligt i ett fantastiskt berglandskap oga mot oga med en ko! Jag befinner mig i Cotacachi, den vackra staden norr om Quito, belagen pa 2300 m hojd over havet. Vi, jag och Sara B anlande igarkvall efter en inte alltfor obekvam bussfard i sallskap med Martha var handledare och hennes hemskt sota son Apo. Forvirrade och spanda men framforallt trotta skiljdes vi at med en hard kram utanfor Saras blivande hem i byn Turocco dar hon varmt valkomnades av hennes vardfamilj bestaende av borgmastaren i byn och hans fru med det vackra leendet. Jag, Martha och Apo begav oss till Marthas familjs hus var jag ska spendera narmaste 5 manader. Jag halsades valkommen med kramar, pussar pa kinden och varma ord fran familjen. Alla tittade pa mig med marthas venliga ogon och antligen slappte nervositeten. Skrattande somnade jag den kvallen.

Forsta dagen pa organisationen UNORCAC (Union de organizationes Campesinas e indigensas de cotacachi) deltog vi i valet till den radgivande forsamlingen pa nationell niva for barn och ungdomar. Denna forsamling sysslar med paverkansarbete gentemot politiker och makthavare och paminner till viss del om Sveriges elevrad. Tva representanter fran var kommun skulle valjas for att senare kandidera pa nationell niva. Det var manga livliga diskussioner kanditaterna emellan bl a togs det upp fragor som berorde hardare krav pa utbildning och larare, alkohol- och sexualundervisning, alfabeteringskampanjer, starka barnens rattigheter och miljofragor bla gallande utslapp och sophantering. Jag och Sara sag imponerat pa hur demokrati kan praktiseras av barn och ungdomar och diskuterade huruvida det ar mojligt att fora detta system vidare till Sverige. Glada med stora forhoppningar infor vad denna praktik och Ecuador kan lara oss gar vi till bussen som ska ta oss ut till byn. Den ar proppfylld med manniskor och motorn gar pa tomgang. Jag ser en hand sticka ut genom fonstret pa bussen som slapper taget om en tom colaflaska. Jag suckar och inser att vi fortfarande har en lang kamp framfor oss..


/Sara Poppler

Varmt välkomnade till Loma del Tigre!

Efter 8 timmars resa genom Anderna och Amazonas kom vi äntligen fram till vårt nya hem igår! Vi åkte sista biten från Sacha till Loma del Tigre med taxi.. svängde av stora vägen och 5 km in ibland träden, sista biten uppför en kulle och rundade ett hörn, och där stod de… alla hundra byborna för att välkomna oss! Wow! Vi visste inte hur vis kulle reagera.. jag ville hälsa på varenda en! Barnen kom alla nyfiket närmare, andra stor på avstånd och betraktade. En grupp kvinnor kom och hälsade med pussar på kinderna och namn som jag glömde samma sekund jag fick dem berättade för mig. De som gick i täten visade sig vara våra värdmammor.

När vi fått våra respektive hus och familjer presenterade för oss, var det dags att göra i ordning middag. In i köket kommer en av männen i huset, med en levande höna under armen och ber om en kniv. Ni kan ju gissa vad som hände sen…
Betraktade med skräckblnadad fötjusning hur middagen blev tillredd... de la den döda hörnan i en skål och hällde varmvatten på den, plockade den, brände den över öppen låga på spisen och styckade den slutligen. Sedan åt vi den. Haha. Det var nog första gången av många jag såg detta hända.

Men vad som hände sedan var ännu mer spännande! Det hördes rop o skrik när vi höll på att diska undan. Min värdmamma försökte förklara vad det var för oljud, men jag förstod inte, så hon pekade hon på magen och sa Bebé! Vill du gå och titta?

En kvinna stod på knä vid ett räcke och höll i sig medans hon skrek och andades och krystade, medans en folkskara stod runtomkring och hejade på och skämtade och skrattade. De hade ringt efter taxi, men innan den hade kommit låg bäbisen på golvet!

Helt otroligt!  Första gången jag ser ett liv komma till världen.
Fortsätter livet i Loma del Tigre såhär kommer vi inte få tråkigt i första taget!

//Anna


Tillbaka!

Efter 8 månader hemma i Sverige kom jag äntligen tillbaka!
Blev lite sentimental av att stå på ecuadoriansk mark igen. Sist jag lämnade Quito var jag ensam och ledsen över att lämna alla fina människor och framför allt "mina barn" i byn där jag arbetade som volontär.
Men nu är jag här igen tillsammans med goa vänner- och det är underbart!
Dagarna är fyllda med välbehövlig spansk grammatik, nya upptäckter av huvudstaden, god mat och möten med intressanta personer som brinner för det dom gör. Tidigare var jag ensam "gringa" här i Ecuador, men nu är vi ett gäng galna och konstiga svenskar som håller ihop och det känns lättare och mycket roligare!
/Sandra Rydberg

Upplever Quito



Idag har vi varit på sightseeing i Quito, nöjda och glada, men trötta i benen kom vi tillbaka till hostelet vid halv sex-tiden, jag med en ny väska, nya byxor, tofflor och sjalar från marknaden med ursprungsfolkens hantverk! Efter Sandras instruktiner i prutningsteknik kunde vi förhandla fram bra priser, vilket var roligt! Nu är vi precis hemkomna från en jättemysig kväll på hostelet där Hannes har jobbat, med jättevacker utsikt över Quito!

Quito känns precis som jag hade föreställt mig staden mellan bergen, atmosfären, gatorna, husen, affärerna. Underbart att vara här, att prata med människorna här och se staden! Idag pratade jag med en liten kille på bussen, han var så nyfiken och berättade om sig också, så roligt!

Igårkväll, efter Markus födelsedagsmiddag, gick vi ut och dansade och dansade och dansade, trots att vi hade varit trötta under kvällen. Peppade och superglada att vara här! Ikväll blir det en tidig kväll och imorgon börjar spanskakursen!

/Hanna


RSS 2.0