Ungdomsutbyte i Chucaple

Fredagen den 5 mars började vi dagen med att àka och storhandla i Quininde inför ungdomsutbytet nummer 2. Chucaple - Cotacachi. Storhandla här i Ecuador är inte direkt som i sverige, att man tar bilen till ICA MAXI och kör runt med kundvagnen och gàr där och strosar och har det bra och sedan kör hem med bilen. Nej denna shopping turen va inte kul. Vi tog givetvis bussen och sprang sedan runt fràn affär till affär och letade efter det vi skulle ha. Grönsaksmarknaden, fiskmarknaden, äggkubben osv. Och allt detta fick vi springa runt och bära pà. Inte lite mat heller. vattenmeloner, potatis, fisk, ris, 60 ägg och mycket mycket mer. Och sen pà bussen med allt detta, fanns ju sällan sittplatser heller. Sa vi fick stà där och balansera med vàra 60 ägg. Men vi klarade det ända ganska bra!

Nästa äventyr när vi kom hem blev att àka och hämta coccos hos en bekant till Sandras familj. Vi àkte ett bra tag med bil pà en otroligt lerig väg tills vi kom fram till denna lilla gàrden med coccos. Där tittade vi pà hur en man klättrade upp i en palm för att ta ner ca 25 coccos nötter. Det tog ett bra tag for oss att ta oss hem sedan och det hade blivit mörkt och vi hade en hel del kvar att göra innan vàra kära vänner fràn bergen skulle anlända. De skulle komma till Chucaple vid 11-12 tiden.

När vi var strax utanför Chucaple sà märker vi att strömmen har gàtt (för ca 4 gàngen pà raken den veckan) Det var kolsvart och det var bilkö. Bilarna stod alldeles stilla, sà vi började undra om det hänt en bilolycka. Sandras "pappa" som ar polis körde lätt före i kön, när vi kom fram till byns kärna ser vi hur det brinner och folk star skrikandes och gastandes pà gatan. Jag fàr en klump i magen för jag tror att det hänt en olycka. Jag springer ut ur bilen och tar tag i första bästa människa och fràgar vad som hänt. Vägblokad skriker han! Chucaple har gjort en vägblokad som strejk for att strömmen har gàtt sà mànga kvällar i rad nu. Mitt pà gatan hade man tänt brasor och lagt stockar sa bilarna inte kunde komma fram. Nästan hela byn stod pa vägen och skrek och sjöng om ett enat Chucaple. Ett folk som kämpar tillsammans! Flera poliser kom självklart till platsen. Men de gjorde inte sà mycket mer än att stà och gnälla lite med folket i byn. Efter nàgon timme kom strömmen tillbaka och jag, sandra och clemens satte igàng att laga pastasallad till vàrat besök.


Vid midnatt var vi helt klara med förberedelserna och vi stod bara och väntade pà att dom skulle komma. Men det tog sin lilla tid. Vi fick senare ett samtal om att det hänt en olycka strax utanfor Chucaple, självklart blev vi oroliga över att det var dom. Men som tur var va det inte det. Dom kom fram tillslut vid halv 2 tiden pa natten, dà fick dom snabbt mat och vi följde dom till respektive hus för att fà lite sömn.

Vi drog igàng pà lördagsmorgonen med diskussioner kring likheter och olikheter mellan kusten och bergen. Pà eftermiddagen pratade vi om miljö. Tyvärr sà regnade det i stort sett hela dagen och deras planerade fisketur fick ställas in.

 

Pà kvällen blev det dags for "noche cultural" där ungdommarna fràn kusten och bergen skulle dansa deras traditionella danser. Mànga fran byn kom självklart för att kolla pà. Men sen sà ville alla fortsatta att dansa, sà vi gick vidare till stans discotek, vilket var väldigt uppskattat!

Pà söndagen började vi redan klockan 7 med frukost eftersom vàra kära ungdommar fran Cotacachi var tvungna att àka iväg vid 12. Temana den dagen var genus och sexualkunskap. Dessa ämnen va väldigt uppskattade och jag tycker att det gick bra. Sexualkunskapen var även sà uppskattad sà vi ska ha den igen for vàr ungdomsgrupp här i Chucaple.

 

Dagen avslutades med en god typisk Esmaraldensk lunch som vàr duktiga kökspersonal gjort. Strax efter 12 sà kom en buss och tog dom tillbaka till bergen. Och där stod vi kvar nöjda och glada för att börja städa och göra iordning.


Kommentarer
Postat av: uski

Hej, Clemens. I det kommande numret av skoltidningen kommenterar flera personer att det ska bli kul att globalarna kommer tillbaka, och framförallt att den goe Clemens kommer. har du någon kommentar på detta som jag kan ta med i tidningen? :D

2010-03-16 @ 09:51:30
URL: http://uski.blogg.se/
Postat av: Uski

Hej Clemens. I det kommande numret av skoltidningen har folk kommenterat att det ska bli spännande att globalarna kommer tillbaka, några har särskilt nämnt dig som en profil och att det ska bli kul att goe Clemens kommer tillbaka. har du någon kommentar på detta som jag kan ta med i tidningen? :D

2010-03-16 @ 09:53:26
URL: http://uski.blogg.se/
Postat av: Mats

Kul att läsa om utbytet och framförallt roligt att det blev av. Tänk att Chucaple har blivit en sådan hitt! Det är ju snart dags att mobilisera igen för nästa Chucaplemöte och fixa ägg och kokosnötter och annat av livets nödtorft.

Lycka till och varma hälsningar till era handledare och familjer.

2010-03-18 @ 09:14:25

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0