Tre byar- så olika men ändå så lika

Chucaple
Utmed vägen som går från Quito till staden Esmeraldas bland gröna kullar av Palma africana (afrikansk oljepalm), kakao- och bananträd ligger en by full av liv: Chucaple!
Männen går utan tröja och visar upp sin svettiga och muskulösa bringa medans kvinnorna i tajta och uringade kläder visar upp sina fina utvecklade former. Det märks tydligt att folket härstammar från Afrika.
Ljudnivan är hög; den dunkande musiken och trafikens oljud blandas med människornas mörka och starka röster. Om man inte uttrycker sig med ord gör man det med kroppen. Lusten till dans ligger alltid i luften och varje helg svettas man ikapp på byns diskotek.


Cotacachi
Den häpnadsväckande naturen i Cotacachi gör att om det inte vore för folkets traditionella kläder skulle man inte lägga märke till det tystlåtna och småväxta invånarna.
Kvinnorna i sina kjolar med vita broderade blusar och guldsmyckade halsar och männen med hatt, poncho och små vita tyg-tofflor. Det långa, vackra och svarta håret är något som de alla har gemensamt.
Utan att ens tala med dom ger de ett värdigt intryck.
Lugnet råder mellan hagar med kossor som betar, små majsfält och de stora bergen.


La loma del tigre
Efter en skumpig färd med ranchera (en lastbil som är ombyggd till persontransport) från staden Sacha kommer man till tigerkullen, en liten by omgiven av djungel.
Människorna som för 40 år sedan flyttade ner från bergen för att kolonisera området är blyga men nyfikna och bergfolkets mentalitet speglas i deras mjuka leenden. Förutom barnens lek, hundarnas skall är det lungt och fridfullt på de två kullarna som skapar byn La loma del tigre. 
Strax efter solens nedgång släcks ljuset i byn och den enda radion som hörs tystnar och då tar naturens ljud över.Under en veckas tid har vi haft turen att ta del av Ecuadors mångfald i de tre olika delarna kust, berg och djungel.
Hur olika folken än må vara så har alla ecuadorianer något gemensamt: de är otroligt gästvänliga och givmilda.
Efter ungdomsutbyte i Cotacachi och mittmöte i La loma del tigre drar vi nu hem till vårt kära Chucaple!

/Sandra, Liza och Clemens


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0