WHAT ARE THEY DOIN?!

Ja för de som inte vet kommer här en liten presentation om vårat lilla äventyr till Ecuador!

 

Vi är alltså tio pers från Sveriges alla hörn varav (icke att förglömma!) en är tysk, (läs om oss här)som går kursen ”Global Rättvisa – Lär av Syd” på Sörängens folkhögskola i Nässjö. Kursen är ett samarbete mellan vår folkhögskola och solidaritetsföreningen Latinamerikagrupperna, som tillsammans med latinamerikanska folkrörelser arbetar för ett rättvist och hållbart samhälle.

Poängen med kursen är att vi ska lära oss mer om de stora globala problem vi står inför i dagens samhälle, hur dessa problem (som vi kanske inte märker av lika mycket i västvärlden) tar sig i form i fattiga länder och visa på möjligheter för hur vi kan engagera oss för en mer rättvis värld.

Det är en ettårig kurs som är uppdelad i tre delar:

 

Förberedelsekurs
Det är där vi är i skrivande stund. Vi lär oss bl.a om globaliseringens för och nackdelar, folkrörelsers betydelse, Latinamerikansk historia, fördjupning i Ecuador o.s.v.

 

Praktiktid i Ecuador
I fem månader (29/10/09 – 31/3/10) kommer vi praktisera på den Ecuadorianska folkrörelsen FENOCIN – Federación Nacional de Organizaciones Campesinas, Indígenas y Negras – som jobbar med bönders, ursprungsfolk och svartas rättigheter i Ecuador. Organisationen är utspridd över hela landet och vi är utplacerade två och två i fem underorganisationer spridda över hela landet. Idén är att praktiken ska fungera som ett utbyte av erfarenheter. Vi ska lära oss av dem genom att följa deras arbete, lära känna deras projekt, se deras verklighet och lära oss hur de arbetar med organisation och demokrati etc. Allt för att få förståelse för globaliseringens problematik. Vi å andra sidan, kan bidra med ett annat perspektiv i deras arbete och hjälpa dem att sprida information på områden de känner att de brister i eller vi tycker det verkar finnas behov av t.ex. genus, sophantering, mänskliga rättigheter m.m. Det finns även ett uttalat tema för just detta årets praktikantkurs att vi ska försöka jobba med utveckling av kommunikation och spridning av information om transnationella företag tillsammans.
Vi kommer bo inhysta hos familjer i närheten av där vi jobbar, allihop mer eller mindre på landsbygden.

 

Informationsarbete
Man kan säga att denna hemsida är en del av vårt informationsarbete. Vi vill att så många som möjligt ska få ta del av så mycket som möjligt av det vi varit med om. Vi vill förmedla historier från de vi möter och att alla ska kunna reflektera över varför världen ser ut som den gör.
När vi kommer hem från Ecuador kommer vi ägna två månader fulhjärtat åt att sprida information. Vi kommer förutom att producera en tidning med reportage från våra upplevelser, göra massor av föreläsningar och workshops på skolor och bibliotek.

 

Hör gärna av er om ni har frågor och fortsätt såklart att följa vår blogg!

 

/Anna Nylander


Kommentarer
Postat av: Erik Nylander

hell yeah! ska bli riktigt nice att följa!=D keep that keyboardfingers burning.

2009-10-19 @ 18:12:40

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0