Marsvinsmetoden

Andra veckan har gått sedan vi anlände till Cotacachi och mycket har hunnit hända!


Första veckan befinner vi oss på ursprungfolk- och bonderörelsen UNORCAC:s kontor i Cotacachi och ska delta i en workshop om naturmedicin. Vi hade aldrig kunnat ana vilken ritual som väntade oss…


Deltagarna i gruppen som i första hand består av kvinnor börjar lägga ut blomblad och skålar med blomsterolja på golvet. Vi ställer oss i en ring och får varsin pinne av trä i handen som sedan tänds med en tändsticka. Sedan läggs alla pinnar på golvet så att det bildas en eld.

Kvinnorna pratar om huvuden, halsar, dåliga energier, ”cuy” som betyder marsvin på spanska och att det ar en kvinna som ar sjuk, mycket mer än så förstår jag inte. Efter en stund släcktes elden och vi alla skulle renas av röken. Därefter får vi blomsterolja att smörja in oss med, även detta för att rena. Ett tacktal framförs sedan till ”pacha mama”, moder jord på kichwa. En kvinna tar sedan fram ett stor vit plastsäck och vi kan höra något som piper. Snart visar det sig att det ar ett livs levande marsvin i säcken! Därefter tar kvinnan tag i marsvinets nackskinn och vänder sig mot den sjuka kvinnan och börjar bestämt gnida marsvinet mot den sjuka kvinnans kropp. Hon gnider och gnider samtidigt som marsvinet piper och piper av smärta. Vi försöker båda upprätthålla stela leenden när vi betraktar scenariot. Till slut så tystnar det pipande ljudet från marsvinet.


En undersökning av det döda marsvinet görs utanför på gräsmattan. Marsvinets kropp styckas upp och både pälsen och skelettet studeras noggrant. alla diskuterar livligt vad allt betyder. Genom att undersöka marsvinets döda kropp, inälvor, maginnehåll och organ tar man ta reda på vilka symtom patienten lider av. Undersökningen av marsvinet visar bland annat att den sjuka kvinnan led av näringsbrist, huvudvärk, dålig blodcirkulation samt urinvägsinfektion. Tanken med ceremonin är att det är en del av behandlingen som ska bota vissa av symtomen, dessa har förts över till det döda marsvinet. Ceremonin varade i ca tre timmar.


Att använda metoden med marsvin för att kunna diagnostisera sjukdomar är en självklarhet för många här i Cotacachi. Vår handledare Martha förklarade för oss att metoden många gånger kan motsvara en röntgenundersökning.


Alternativ medicin som metod är något som de flesta använder sig av med hänvisning till att de flesta mediciner finns naturligt i form av olika växter. Kanske är det mest naturligt att använda sig av marsvinsmetoden? Vad har vi för rätt att påstå att metoden inte fungerar?


 

/Saritorna


Kommentarer
Postat av: HelenaL

Hej Sara B, nu vet du vart du ska gå då du blir sjuk, eller hur?

2009-12-02 @ 22:04:13
Postat av: Sara

haha, jag var sjuk forra veckan och da fick jag ett agg gnuggat mot min kropp och efter det en bukett med vaxter av olika slag. Det var tydligen onda vinden som tagit mig enligt min vardmamma.

2009-12-02 @ 22:11:30

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0