Statistik for nordar

Detta ar ett inlagg for alla er som vill visualisera er livet i en liten by pa ecuatorianska landsbygden, som Loma del Tigre ar, statistiskt.


Vi kan borja med att den provinsiella andragradsorganisationen som Anna och jag jobbar for just nu utfor befolkningsberakningar i alla byar som tillhor organisationen. Det ar delar av den jag presenterar for er nu. I La Loma del Tigre, Parroquia (“kommun”) Unión Milagreña, Cantón La Joya de los Sachas, Provins Orellana, bor det


131 personer; 70 man och 61 kvinnor


i 18 hus, vilket ger ett snitt pa 7,3 invanare per hus.


Dessa 131 personer ar uppdelade pa 30 familjer (d.v.s. foraldrar med barn, par, ensamstaende osv.), vilket gor att det bor ca 1,7 familjer i varje hus.


Av alla invanare ar 68 stycken, d.v.s. 52% (!) under 18 ar. 57 stycken ar mellan 19 och 49 ar, och endast 6 personer ar 50 ar eller aldre. Den aldsta ar 61 ar gammal, vilket betyder att vi inte har nagra “pensionarer” i var by.


Befolkningspyramiden ar ganska typisk for ett u-land:

Fordelning av aldrar i La Loma del Tigre

Det som ar vart att kommentera att tvart emot resten av varlden bor det fler man har, och det galler generellt I Orienten eftersom olja ar den storsta orsaken till att flytta hit, och den storsta arbetsgivaren. Traditionellt jobbar fler man inom oljeproduktionen.

Utbildningsnivan pa de personer over 18 ar ser ut som foljer:
Klass 1-6: 38
Klass 7-11: 16
Studenten: 6
Universitet: 3

Utbildningsniva i La Loma del Tigre

Det ar vart att namna vad delarna I cirkeldiagrammet star for: 0-6 ar betyder att man har paborjat eller avslutat de sex aren som ar obligatoriska. 7-11 ar att man har gatt motsvarande hogstadie och/eller gymnasiet men inte avslutat studierna. Den tredje delen ar de som har tagit studenten, d.v.s. genomgatt 12 ars skolgang, och den sista de som har paborjat eller avslutat universitetsstudier.


//Hannes


Kommentarer
Postat av: Åsa

Hallå!!

Imponerande hur snabbt ni har statistiskt kartlagt Loma del Tigre! Mycket intressant. Och väldigt fina övriga inlägg också, måste jag säga! Har varit dålig på att kommentera men jag läser troget ska ni veta. Och det är så fint att jag blir rörd. Roligt att ni verkar trivas i bästaste Ecuador.



kramar!

Åsa

2009-12-08 @ 23:29:01
Postat av: Mats

Tjusigt!

Snygga och informativa diagram. Vad mera kan en statistiknörd begära?

Jo det skulle möjligtvis vara det här med oljan och Tigerbyn. Har ni någon koll på hur många familjer i byn som har sin utkomst av oljan, hur många av jord- och skogsbruk??



Lycka till med kartläggningen av resten av Amazonas och ta väl hand om er och den regnskog som finns kvar.

2009-12-09 @ 14:28:16
Postat av: Torbjörn

Snyggt Hannes, när den lokala statistiken kan jämföras med den globala. Inte speciellt nördigt med statistik, det visar ju hur det ligger till. Nästa förslag är en fattigdomsrankning som de gör själva (som i Vietnam)? Kram!

2009-12-11 @ 15:57:03

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0