Mellan palmer och kakaoträd.

När man kommer ner från Quito i bussen och närmar sig Quinindé, en liten stad mitt i provinsen Esmeraldas kustslätt, kommer man förbi utsträckta plantager med palmer. Palmer som inte bär på kokosnötter eller dadlar, utan en frukt som är basen till palmoljan.

Och det som man hittar i stor skala i den lättodlade slätten, återfinns i små skala i den mindre lättodlade kustbergstrakterna, där småbönderna har sin hemvist, och odlar sina få hektar kakao, banan, maracuyá (passionsfrukt) och just: Palma Africana, oljepalmen. Den växten som under det senaste decenniet verkar ha blivit till regionens förhoppning om ekonomiskt framgång och skäl till att ifrågesätta regeringens avsikt att göra Ecuador till ett land med souverän matproduktion, oberoende av att importera livsmedel. För: även om palmoljan hittils är ett matprodukt, så är den sanna anledningen till att plantan har sprids så mycket i regionen, planer till att använda oljan som bas till produktion av biodiesel, vilket kan förväntas leda till en prisökning av frukten, en potentiell inkomstökning som ingen vill gå miste om.

Men, som våran handledare Trifilo berättar under en vandring genom Don Ítalos (min värdpappas) plantage, tar palman inte bara upp bördiga jordar som annars skulle kunna användas som mark för att odla andra matprodukter, utan har också egenskapen att uttorka jorden, och den kräver mycket gödsling för att producer bra avkastning.
Don Ítalo använder inte någon gödsel i sin palmplantage, och förutom att hans plantor, påverkat av sommarens torka, verkar vara i ganska dåligt skick, klagar han över att inte alla plantor producerar pålitligt, och att en del blir ofruktbara med tiden. Så efter bara åtta av palmodling planerar han att sluta och använda marken till annan odling, eller till djurhållning.

Vad finns det mer att berätta? Liza och jag gick igår miste om en efterlängtad dag vid stranden, men i utbyte fick vi en intressant föreläsning av en ung och energisk tidigare medlem i våran bys landbrukarorganisation, Paul Cevallos, som jobbar med att hjälpa småbönder vid försäljningen av sin kakao. Föreläsningen (framför en någorlunda eftermiddagstrött publik) handlade om odlingen av en särskilt flitig slags daggmask med ursprung i Kalifornien, som av alla slags plant- och djuravfall producerar en värdefull humus, en effektiv alternativ till konstgödsel, enligt Paul. Någonting att fundera över att använda även i det teknologiserade europeiska landbruket?

Hälsningar/Liza & Clemens


Kommentarer
Postat av: Saritorna

Grymt bra info om palma aficana! you go Clemente!

Lycka till med artikeln, den kommer bli asbra!



ses till Lucia, kramar!

2009-12-07 @ 23:23:28
Postat av: Mats

Intressant att läsa om hur livet gestaltar sig mellan oljepalmer och mera för området traditionella träd och den förlängda motsättningen mellan marknadskrafternas exportmarknad och strävan efter matsuveränitet. Det finns mycket att kartlägga och undersöka i Esmeraldas. Jag ser fram emot fortsatta rapporter och hoppas att det inställda födelsedagsbadet kan bli ett ljuvligt julbad.

Suerte y pulso!

Mats



2009-12-09 @ 14:14:51
Postat av: Anonym

2009-12-09 @ 16:10:24

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0