Klimatreflektion från Ecuador

I Köpenhamn pågar just nu det viktiga klimatmötet. Antar att det inte undgår någon dӓr hemma och att det ӓr stort fokus i media. Men hӓr i Ecuador ӓr vetskapen om vad som sker i Köpenhamn inte stor. Tex förra helgen på ungdomsmötet (med många vuxna) i Chacras så frågade förelӓsaren publiken (ca 80 pers) om dom visste vad som pågår i Köpenhamn. Var endast 8-10 personer som rӓckte upp handen och av dessa var kanske 7 av oss svenska praktikanter. Även min bror som jag bor med som går sista året på högstadiet med naturӓmnen som extraval hade hört talas om det men det var inget dom pratade om i skolan eller så. Detta är två exempel på hur lågt intresset och kunskapen ӓr om detta hӓr I Ecuador just nu. Men det ӓr klart att Ecuadors ansvar för klimatförandringen inte ӓr lika stor som Sveriges och ӓven konsekvenserna av ett kommande avtal ӓr inte lika stora då Ecuador inte har lika stora utslӓpp som Sverige. En  annan anledning till det låga intresset tror jag ӓr att istӓllet för att se på nyheter och få kunskap om klimatet så jobbar och kӓmpar man för att leva och få mat för dagen. Det kӓnns som en ganska sund prioritering att kӓmpa för mat för dagen istӓllet för att sina barnbarn ska få ett bra liv och klimat på denna planet I framtiden. Så förutsӓttningarna är ju vӓldigt olika och detta gör ju våran kamp i nord och Sverige ӓnnu viktigare.

Men vilka ӓr det egentligen som påverkas av klimatförӓndringen?
Vi rika i nord som gör utslӓppen men som har pengar att kunna förӓndra och kanske leva med en viss klimatförӓndring eller dom i syd som redan lever i eller på kanten till fattigdom? Dӓr ӓnnu en torka gör att man kanske inte klarar sig med den mat man har. För just nu ar det extrem torka i Ecuador och enligt klimatexperterna så ӓr det ett exempel på vad som kommer att ske mer I framtiden med den vӓntade klimatförӓndringen. Dom torra platserna på jorden blir torrare och våtare platser blir våtare.  Nu ӓr det vӓrsta torkan i Ecuador på 40 år och skördar har torkat ut och vattnet sinar i vattenkraftverken vilket leder till energibrist och staten får stӓnga av strömmen då och då för att spara på energin. Om denna torka är ett exempel på det som komma skall eller ett bevis på ett redan förӓndrat klimat så ӓr det om inte redan försent vӓldigt bråttom med aktioner mot ett förӓndrat klimat.  En bra möjlighet att göra dessa aktioner finns ju just nu i och med mötet i Köpenhamn. Såvi får hoppas att våra politiker slår sina kloka huvuden ihop nu i dagarna i Köpenhamn och får till ett bra avtal. Som kan stoppa denna klimatförandring. Annars vӓntar mer torka och hunger för ett redan torrt och hungrigt Ecuador.


/Benjamin Selling



 


Kommentarer
Postat av: Jonas F

Börjar täkta på när vi var i Miraflor. Dom hävdade bestämmt att förändringar i klimatet redan ar ett faktum, då vädret hade förändrads till det sämmre för dom. Det är tyvärr nästan alltid de fattiga som drabbas värst...

2009-12-17 @ 09:58:33
Postat av: Leif Selling

Intressant att få en kommentar från Ecuador som kontrast mot nyhetsflödet här hemma. Hoppas verkligen på ett avtal som är positivt för vår planets framtid.

2009-12-17 @ 21:54:03
Postat av: Mats

Tack för dina klimatfunderingar ifrån Ecuador.



Tyvärr blev ju klimattoppmötet i Köpenhamn ett fiasko. Det blev ingen överenskommelse alls. Det tunna uttalande som presenteras som "The Copenhagen Accord" saknar i stort allt som ett avtal om att rädda världen behöver innehålla och inte ens detta är alla parter överens om. Det finns stor risk för att just de fattiga och utblottade i Ecuador och i andra länder i Syd får betala ett högt pris för det globala politiska systemets oförmåga att handla förnuftigt. Enda hoppet är att miljö och klimatrörelsen och andra folkrörelser fortsätter kampen för klimaträttvisa och pressar världens mäktiga att agera på ett bättre sätt i framtiden.

2009-12-20 @ 15:27:15
URL: http://http:/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0