Julia om Frida och Frida om Julia


Julia om Frida

Frida är född och uppväxt i Träringen i Göteborg som är ett mysigt ställe med massa tegelhus, träd och traktorer. På gymnasiet gick hon linjen samhälle-kultur där hon tog studenten år 2010. Efter det jobbade hon på ett demensboende en tid samtidigt som hon läste litteraturvetenskap och idéhistoria. Frida gillar att läsa, ibland beställer hon till och med avhandlingar på nätet. Jag tror att hon är allmänbildad men det kan lika gärna vara så att hon i smyg äger en I-phone. När det gäller kultur och litteratur är hon i alla fall lite av ett uppslagsverk.

 

Den här kursen kom hon i kontakt med genom folkhögskolor.se. Hon sökte inte till någon annan folkhögskola, bara till ryska på universitet. Ryssland intresserar henne mycket och ibland känner Frida sig till och med lite rysk. Om hon får tillfälle så åker hon gärna till St. Petersburg.

 

Anledningen till att hon sökte till Global Rättvisa var att hon ville läsa spanska och är intresserad av folkrörelser och rättviseorganisationer. Egentligen så förstår hon inte hela den där grejen med att resa utan hon “tänker mer skaffa en plats i huvudet och så”. Jag är därför rätt säker på att Frida inte åker till Ecuador bara för att äventyra och få lite exotiska intryck. Inte heller på grund av vädret, hon tycker det är härligt när det blåser och regnar vilket det ju gör ganska mycket i Sverige. Framför allt så tycker hon om omväxling.

 

Frida är lite smyg-rebellisk av sig och drar sig inte för att klättra in på inhägnat område. Något som kan vara en fantastiskt användbar egenskap om man till exempel vill snoka runt på bananplantage i Ecuador. Om hon målar så gör hon det helst genom att kleta färg på fötterna för att sedan promenera över målarduken. Hon skrattar gärna, ofta och högt (ibland rått) med och åt folk, något som uppskattas i alla lägen. Dessutom kan hon mycket om feminism och genusvetenskap, vilket jag tror vi kan ha användning för när vi ger oss av till machistaland.

 

Frida går helst inte på trottoaren men klättrar gärna över stängsel och skrattar ofta.

Frida känner sig ibland lite ryssk.                Om hon målar gör hon det helst med fötterna.


Frida om Julia

Julia Fyr är uppväxt utanför Käglinge i Skåne i ett skomakarhus på landet och åt, som hon själv säger ”närproducerade ägg ibland”. Annars har hon tillbringat det mesta av sitt liv i städer på ett eller annat sätt. Till Malmö flyttade hon när hon var tolv år.

På gymnasiet läste hon samhäll/språk och en kan väl säga att båda dessa ämnen tycks ligga henne varmt om hjärtat. Det är Julia som slår ner sina debattmotståndare med långa utläggningar om köttindustrins påverkan på miljön och varför det är viktigt att inte hylla olja. Hon verkar alltid ha ett argument på lager. Det är också hon som får spanskan att flyta. Det sistnämnda kanske inte är så konstigt med tanke på att hennes förra år spenderades i Barcelona. Där jobbade hon på en svensk restaurang och en irländsk pub men läste även spanska och praktiserade på en organisation som arbetar för att integrera latinamerikaner i det spanska (katalanska) samhället. Även om mycket av arbetet var administrativt växte intresset för Latinamerika och det var här hon fick veta om kursen Global Rättvisa av tidigare elever som gått den. Hon tycker att det ger en annan kontakt med människor att behärska deras språk och ser fram emot att bounda med ecuadorianer och deras organisationer uppe i bergen i Cotacachi.

Julia är en aktiv typ som praktiserat många sporter i sitt liv. Till dessa hör ridning, gymnastik, fotboll och capoeira. Detta märks på något sätt i hennes övriga sätt att vara. Hon är framåt och energisk, även i käften, där klockrena imitationer av arga skånska tanter och depraverade litteraturmän slipper ut titt som tätt. En närstående talang är hennes förmåga att härma dialekter – mina favoriter är ångermanländska och stockholmska... Men bäst är hon trots allt på spanska vilket känns tryggt när vi inom en mycket snar framtid börjar vår knaggliga färd upp i det andinska höglandet.


FYR(A) STYCKEN

tåg/flyg

blomväxt/grön växt

andas under vattnet/flyga

spy/diarré

 

FYR(A) ANDRA STYCKEN

 


Kommentarer
Postat av: stefan fyr

Det var kul att läsa om er båda även om jag i egenskap av pappa redan känner till lite om Julia(!). Men framförallt skriver jag för att jag vill komma i kontakt med Julia, så om du ville smsa eller ringa, jag har utan framgång provat både och. Här hemma är allt OK.

2012-01-16 @ 12:10:42

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0