In Roses- Inför Alla Hjärtans Dag

Hej!
Har kommer en artikel jag och Kerstin skrivit om ett rosplantage. Tag er nu en funderare over vad ni ska imhandla nu pa mandag...

Alla Hjärtans Dag närmar sig. Dagen då vi förklarar vår kärlek med choklad och små nallebjörnar, men framför allt med rosor.  Men varifrån kommer egentligen denna doftande kärlekssymbol? Ecuador,ett litet land I Sydamerika, har 2 800 hektar rosodlingar där man dagligen dumpar mängder med kemikalier i naturen.

I Tunibamba, i norra Ecuador, ligger rosplantaget In Roses. Med bara några dagar kvar till San Valentin är aktivteten som störst. Varje dag skördas 12 000 blommor som fraktas över hela jordklotet för att på måndag säljas på våra gator och torg. För att hinna med den ökade efterfrågan inför den nalkande kärleksdagen får de 76 anställda på plantaget arbeta utöver sina åtta schemalagda timmar, utan övertidsersättning.

-      Jag tjänar 350 dollar i månaden. Det räcker inte till de utgifter jag och min familj har, säger Dora Perez, som arbetar med att övervaka processen efter skörden.

Merparten av hennes arbetkollegor på plantaget tjänar dock den lagstadgade minimilönen på 264 dollar (motsvarande 1 771 kronor). Trots de låga lönerna, är In Roses i jämförelse med andra plantage i Ecuador en arbetsplats där man värnar om sina anställda. Rosario Sanchez, som tidigare har arbetat på ett närliggande plantage med sämre arbetsförhållanden berättar:

-      De behandlade oss illa. Vi fick inte vår lön i tid och hade inte tillgång till rent dricksvatten eller läkarvård om vi blev sjuka. Där fanns inte heller någonstans att tvätta av sig efter arbetsdagens slut. Gifterna följde med mig hem.

In Roses förbrukar dagligen 240 000 liter vatten, i vilket man tillsätter miljöfarliga kemikalier. Dessa används för att göda rosorna och skydda dem mot skadedjur. Gifterna är såpass skadliga att man efter en besprutning inte kan gå in i växthusen på 24 timmar.

Det frekventa användadet av kemikalier, samt de långa och energikrävande transporterna, innebär en stor miljöpåverkan. Varje dag fraktas blommorna med lastbilar till Quitos flygplats för att sedan transporteras de drygt 10 000 kilometer över atlanten, till Sverige och våra blomsterbutiker. I Ecuador finns även ett fåtal ekologiska rosplantage, där man enbart använder naturliga bekämpnings- och gödningsmedel. Detta innebär inte bara en mindre miljöpåverkan, utan även en bättre arbetsmiljö för de anställda.

-      Vi hade gärna ställt om till ekologisk odling, men det är väldigt komplicerat och kostsamt. I nuläget finns inte efterfrågan, det är kunden som avgör vad vi ska odla, säger Milton Robalino, teknisk chef för plantaget.

Köp gärna en ros till din käraste på Alla Hjärtans Dag, men välj den med omsorg. Välj den som oldats ekologiskt, för när du luktar på den kommer den enbart dofta ros, inte avgaser och giftiga kemikalier.

Kerstin Isaxon & Fanny Högrell

 

 


Kommentarer
Postat av: Kerstin

Vår konsumtion får andra betala dyrt för. Tanklösa går vi genom världen och ägnar få tankar åt de människor som producerar de varor vi tar för givna. Bra jobbat att sätta strålkastaren på det här.

2011-02-12 @ 07:36:29
Postat av: Andrés

Grymma ni ar, mycket bra skrivet!

2011-02-12 @ 21:05:34
Postat av: Victor

Jättebra skrivet. Mycket intressant och det har fångat min uppmärksamhet. Kommer deffinitivt tänka på det nästa gång jag köper blommor.Tyvärr Fanny så är du i Ecuador och jag kan inte köpa dig en ros på alla hjärtans dag. Men du kanske vill vara min "valentine in spirit"?Ha de kul och keep the work up!

/Wonderlover

2011-02-13 @ 09:29:07

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0