Jesse James och Lotten the Rotten

Jessica om Lotten


Lotten och jag ska spendera en jädrans massa tid ihop i Ecuadors djungler, så nu kanske ni alla undrar vem hon är? Lotten är en glad och pigg tjej som har huvudet fullt av finurliga tankar om världen. Hon är snäll och ligger på delad förstaplats om att vara skolans snyggaste tjej. Den du! Tänk att jag ska få spendera så mycket tid med henne! Hon är alltid mycket färgglad och lyser upp i det gråa höstmörkret. Hon har haft alla möjliga hårfärger genom åren; dreads x2, rosa, rött, brunt, platina-elchocksrufs, tuppkam i blont, svart och blått och syntetdreads i regnbågens alla färger. Hon har ett stort intresse för miljö och är alltid nyfiken på allt.

 

Lotten är uppvuxen med sina tre bröder, en mamma och en pappa i Haverdal lite utanför Halmstad. Hon är tillsammans med Totte sedan två och ett halvt år tillbaka och de två reste ihop i Indien i under fyra månaders tid 2008. Kul tycker jag som också varit där två gånger! När Lotten var femton år tågluffade hon runt i Europa och höll på att inte komma hem igen. Hon fastnade en hel dag i Duisburg, det var där alla de där festivalbesökarna dog i somras. Stackars dem… När Lotten gick på gymnasiet valde hon att gå på IB, en lite krångligare studieform för oss svenskar eftersom studierna är på engelska. Detta passar Lotten perfekt eftersom hon är en språknörd. Hon har spelat teater mellan att hon var tio och arton år och sysslat med gymnastik i sex år, hon har även haft flera korta karriärer inom andra sporter; volleyboll i två månader och fotboll i en månad. Ja ni ser ju själva hur kul vi kommer ha där i värmen!

 

Lotten om Jessica

Hur uttalar man Jessica på spanska? [Skessica]? Och överhuvudtaget, hur ska jag och denna Skessica klara oss mitt i Amazonas med bara en knapp termins spanskakunskaper i bagaget? Missförstånd here I come!

 

Naturtjejen från stan. Växter har varit ett av Jessicas intressen nästan hela livet… Hon har bott hos härliga bondekompisar på Åland varje sommar sedan hon var liten. Smutsiga knän och ladugårdslukt i håret avskräcker henne inte. När det var dags för gymnasium valde hon trädgårdsgymnasiet och förlängde därmed sitt partnerskap med växter. Där blev det praktik på Botanical Gardens i Dublin, och sedan gräsklippning hos pensionärer och jobb på Lisebergs trädgårdsavdelning. Hon liknar till och med en blomma, finlemmad och med ett ansikte som strålar. Sedan ca ett år tillbaka är hon även vegetarian. Det skulle inte förvåna mig om jag en dag i djungeln vaknar upp och märker att Jessica har förvandlats till ett träd till sist. I så fall skulle hon nog passa som fikonträd.

 

Uppväxten utspelade sig i Mölndal. Hon har en pappa och en mamma och en Peter, eftersom föräldrarna inte längre är gifta. Mellanbarnet Jessica har en storasyster och en lillebror, och sedan några år tillbaka är hon festligt nog även moster. När hon var liten brukade hon lyssna på kassettband med sagor och sånger. Hon minns speciellt en sång om den stora mörka grottan. Den var så hiskeligt hemsk att hon var tvungen att hålla för öronen. Sänka volymen gick inte; det fanns ju alldeles för många knappar att välja på! Hon har en badmintonkarriär i bagaget; den slutade dock ganska fort. Då Jessica och bästa kompisen började bråka slutade det med att de satte sig i varsitt hörn och tjurade. En kvinna med vilja!

 

Den där mellantiden mellan gymnasiet och nästa utbildning har Jessica spenderat mycket på Hemköp. Inte handlandes, alltså, utan arbetandes. Fråga henne om PLU på bananer, tomater eller potatisar – hon kan dem alla! Under fyra år har hon från och till kunnat ses i den de svartröda arbetskläderna. But no more; hon tog sig ur arbetsträsket och började studera!

 

Förra hösten gick hon Världens kurs på Ljungskile Folkhögskola, där det ingick en treveckorsresa till Indien. Där besökte hon kvinnocenter, träffade mattknytare och frigivna barnslavar. Livligt och livsförändrande! Indien alltså, detta land som vi älskar lika intensivt som vi hatar det.

 

Och nu bär det snart av till ett nytt land! Jag kan bara säga att jag längtar, längtar, längtar! Med Jessica som partner kan det inte blir katastrof; hon utstrålar nämligen en underbart positiv energi och har dessutom klassens i särklass skönaste skratt. Amazonas djungler är ingen match för Lotten the Rotten och Jesse James.

 

/Jessica och Lotten


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0