Forlossning pa traditionellt vis

Jag ligger på rygg med särade ben på sjukhusets kalla stengolv och tio kvinnor iförda traditionell  klädsel betraktar nyfiket vad som pågår mellan mina ben.

Jag är försökspatient i en workshop om hur en förlossning går till som äger rum på Cotacachis sjukmottagning. Deltagare är kvinnor som är med i nätverket PARTERAS UNORCAC för kunniga inom traditionell barnafödsel. Syftet med workshopen är att utbilda om hur födande av barn går till på sjukhus samt ge ökad kunskap om omständigheterna kring en  förlossning. Också en möjlighet för kvinnorna att jämföra erfarenheter och komplettera varandras kännedom.

- När magen drar ihop sig tre gånger i minuten är värkarna tillräckligt regelbundna för att kvinnan ska vara redo att föda, berättar barnmorskan Anita Morán och visar med händerna på min mage.  Hon är ledare för dagens workshop tillsammans med Christina Lema som är utbildad sjuksköterska med erfarenhet av traditionell barnafödsel. Christina Lema förklarar på kichwa och svarar på frågor. Kvinnorna lyssnar intresserat. Ett fåtal antecknar, andra ammar,  flera broderar eller sysslar med annan form av hantverk. Majoriteten av deltagarna har inte gått i skolan och kan varken läsa eller skriva. För att vara del av nätverket ställs inga krav på en högre utbildning. I stället värderas egenskaperna ansvar, ödmjukhet och erfarenhet högt samt att man har högt anseende i byn.

För att bli medlem i nätverket krävs det att man attenderat minst fem födslar samt att man kan kichwa, språket som talas i byn. Kvinnorna arbetar på volontär basis och har ingen rätt att kräva pengar för sitt arbete. Däremot är det vanligt att patienter betalar med frön eller andra typer av grödor.

– Hårskyddet och handskarna är viktiga för att undvika överföring av bakterier och upphov till infektioner hos patienten, förklarar Anita Morán och fortsätter med att gå igenom de olika verktygen som används vid förlossningar på sjukhuset. Hon tar upp två trubbiga saxar och berättar hur man avlägsnar navelsträngen från barnet. – Efter födseln låter vi barnet ligga på en steril duk på mammans mage. Barnet får utgöras av en ihoprullad tygbit som demonstrativt läggs nedanför mitt bröst. Anita Morán fortsätter prata om vikten av renlighet både under och efter förlossningen. Anita Morán och Christina Lema berättar att om kvinnan läckt mycket vätska eller blod eller om barnet har huvudet uppåtvänt är det viktigt att hon snabbt kommer till ett sjukhus. – Vid dessa omständigheter är det farligt för både kvinnan och barnet om de inte snabbt befinner sig på sjukhus, säger Christina Lema. Kvinnorna nickar men menar på att det finns situationer då inte sjukvården räcker till. En kvinna berättar om en havande kvinna med värkar som blev hemskickad av sjukhuspersonalen och därför födde sitt barn på vägen hem. Anita Morán säger att läkaren i den situationen måste ha gjort en felbedömning men att de enligt regel inte fick ta emot kvinnor som ej är öppnade mer än fem centimeter. Det blir ett problem då kvinnan i fråga bor långt bort och därför inte hinner tillbaka till sjukhuset i tid. Anita Morán säger att det därför är viktigt att informera läkare då patienten bor i en by långt bort så att de har möjlighet att vänta på sjukhuset eller i närheten av sjukhuset. Kvinnorna diskuterar andra problem som att vissa kvinnor endast kommer när det är dags att föda och inte har gjort någon form av kontroll under graviditeten. De talar om hur viktigt det är med uppföljning av graviditeten för att ha kunskap om barnet innan och kunna förhindra eventuella komplikationer. En vacker kvinna med lika många rynkor som pärlband runt hennes hals frågar varför barnet ibland föds med deformerat huvud. Anita Morán svarar att det beror på att man drivit på värkarna för tidigt och att kvinnan inte varit tillräckligt öppen.

Till skillnad från i Sverige där det är vanligt att kvinnor väljer att föda på sjukhus föredrar många kvinnor i Ecuador att föda hemma. Sjukhusrummen anses kalla och opersonliga och ofta får inte mannen delta vid förlossningar på sjukhus. Historien har också en betydelse då ursprungsfolk länge blivit diskriminerade av olika typer av myndigheter däribland sjukhusen.   
Därför har det växt fram en stor misstro gentemot läkare och annan sjukhuspersonal.
Man har försökt förändra detta till det bättre dels med ett förlossningsrum speciellt anpassat för ursprungskvinnor där de har möjlighet att föda på traditionellt sätt med mannen närvarande. PARTERAS nätverket är ett samarbete mellan urspungsfolksorganisationen UNORCAC och Röda korset som arbetar med ett projekt för att förbättra livsvillkoren för den andinska befolkningen. Nätverket av traditionella barnmorskor i Cotacachi utgör ett viktigt komplement till sjukhusen och de kvinnor som fortfarande inte känner tillit till sjukvården. En möjlighet för dem att föda hemma med hjälp av någon de känner som talar det egna språket och har stor kunskap och erfarenhet av barnafödsel.

I många delar av världen är det fortfarande vanligt med spädbarnsdöd eller att modern dör av komplikationer vid födseln. Ett allvarligt problem som måste få en lösning.  I regionen Cotacachi är det idag ovanligt med att kvinnor dör i barnasäng något man säkerligen kan tacka nätverket för. Möjligen ett exempel människor på andra platser i världen kan följa.

Workshopen avslutas med att deltagarna har möjlighet att prova på plasthandskar och sjukhusklädsel. Imorgon hålls ytterligare en workshop för blivande barnmorskor i traditionell barnafödsel.
Jag är fri att lämna min något obekväma position på golvet men jag känner att som havande kvinna har jag befunnit mig i trygga händer.

Chistina Lema visar hur man bor rengora handerna infor forlossning.Verktyg vid en traditionell folossning.


Kommentarer
Postat av: Magnus Alvedal

Jätteintressant inlägg!

2010-04-12 @ 19:03:44

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0