En liten uppdatering fran tigerkullen.

Har precis kommit tillbaka fran en helg ute i ett par byar som ligger ganska isolerade ute i djungeln. Efter bussens slutstation vantade over en timmes vandring pa en lervag (i tropiskt regnovader..!) som gick upp och ner och fram och tillbaka. Men naturen var haftig och vi anvande stora blad som paraplyer. De som inte hade vattentata skor som jag gick barfota i leran. Var dar for att vara med pa min organisations (FEPIO)  mote med byn. Det finns en lag har i Ecuador som tillater indianbyar att ha egna rattegangar om de har en organisation i ryggen (vilket ar en stor del i FEPIOS arbete) sa vi satt med och lyssnade och larde om hur rattvisa skapas pa Kichwa. Hannes var magsjuk sa blev renad av en Shaman och jag holl i en “charla” om Kommunikation. Ett av jobben som det ar tankt att vi ska hjalpa till med under var praktik ar just att skapa en kommunikationsplan for organisationen, sa vi forsoker analysera dagslaget just nu. Kanns kompliserat. Det ligger inte i Kichwakulturen att lasa, sa de vill helst ha information som de kan lyssna eller se bilder. Det finns for det mesta ingen mobiltackning i byarna och absolut inget postnat som racker dit. Vi borjar fundera pa transmitradio…


Jobbar ocksa med ett sopprojekt i byn vi bor i. Vi uppmarksammade soporna pa en gang nar vi kom hit, egentligen i hela landet. Folk slanger sopor precis overallt. Inte bra for naturen sa vi, och tog tag i problemet. Vi har varit pa mote med borgmastaren, pratat med miljoavdelningen och skrivit en formell ansokan om sophamtning och nu har det borjat handa grejjer. I torsdags holl vi en forsta “taller” – forelasning – om sopors inverkan pa miljon tillsammans med en kommunalanstalld som pratade om sophanteringen inom kommunen. Sedan gjorde alla en kraftanstrangning och vi stadade tillsammans upp pa den allmanna platsen i byn.Vi har bestamt att kommunen ska komma och hamta icke organiskt skrap en gang i manaden och att varje hus ska bygga sin egen kompost. Langre fram ska vi ocksa forsoka borja sortera skrapet.


Andra nyheter ar ju som ni kanske sett innan att var tigerfamilj ska utokas till 3! Benjamin kommer hit imorgon bitti sa da ska vi valkomna honom med oppna armar! Vi tror det kommer kunna bli superbra det har!


Om jag inte skriver igen innan den 24:e far jag passa pa att onska er en riktigt god jul dar hemma i Sverige ocksa! Har hort talas om temperaturer under 20 strecket…Harligt!
Har skiner den riktiga svenska julen med sin franvaro lika mycket som solen.

God Jul och Gott nytt ar!

Anna


Kommentarer
Postat av: Mats

Sopsortering, kompost och utökning av Tigerfamiljen.

Grattis till framstegen och varma julhälsningar!

2009-12-22 @ 17:30:57
Postat av: Anonym

2009-12-22 @ 17:33:24
Postat av: Mats

Sopsortering - KOMPOST och tillökning på Tigerkullen.

Välkommen Benjamin till Julefröjd och Julkompost.

Varma snöiga julehälsningar!

2009-12-22 @ 19:17:52
Postat av: Anonym

2009-12-22 @ 19:18:54
Postat av: Hannes

En sidokommentar: jag mar mycket battre nu, men jag vet inte hur mycket jag har att tacka shaman-reningen med bladruskor :p

2009-12-24 @ 21:44:26
URL: http://mittecuador.blogg.se/
Postat av: Li

Hejsan svejsan Sorangare!

Vi ar tre fran Farnebo som precis anlant till Loma del Tigre for ett par dagar sen. Vi har fatt hora manga storys och manga manga manga halsar till er (fastan vi lika manga ganger sagt att vi inte kanner er)! Skulle bara vilja beratta for er att idag tog vi en liten rundvandring for att kolla till komposterna som nu borjar bli smatt fulla, men tyvarr vet familjerna inte hur de ska underhalla dem. Vi ska ta en titt, fastan vi inte riktigt kanner till hur en arbetar med dessa "jordhals"-komposter.



- Li

2010-11-11 @ 17:17:20
URL: http://enannanvarld.webblogg.se/
Postat av: Lisseth

Jag undrar var ni är nu?

Hoppas att ni har det bra,blev nyfiken :)

2011-06-23 @ 06:52:55

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0